UniCredit još čeka mišljenje suda o ograničenjima ECB-a o poslovanju s Rusijom

Foto: EPA

Talijanska banka UniCredit još čeka mišljenje europskog suda o nalozima Europske središnje banke (ECB) o ograničenju poslovanja u Rusiji, rekli su izvori, podsjetivši da je vlasnica Zagrebačke banke zatražila njihovo poništenje prije nekoliko mjeseci.

Krajem travnja ECB, glavni supervizor bankarskog sektora u eurozoni, naložio je UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji, zabranivši nove depozite i ograničivši izvršenja plaćanja.

Osporavanje naloga ECB-a

U lipnju banka je od Općeg suda Europske unije zatražila da poništi sve ECB-ove naloge ili, alternativno, naloge o kreditima, depozitima i plaćanjima.

Talijanska banka ne smije u Rusiji od početka lipnja odobravati nove ni reprogramirati postojeće zajmove ni prihvaćati nove oročene depozite, citira Reuters sažetak sudskog dokumenta.

UniCredit je osporio i nalog ECB-a o ograničenju platnih transakcija s ruskim klijentima u određenim stranim valutama od 1. rujna, uz izuzetak klijenata s "bijele liste".

Talijanska banka traži da se provedba naloga obustavi dok sud ne objavi odluku koja se očekuje narednih mjeseci

Reuters nije mogao utvrditi o kakvoj je "bijeloj listi" riječ ni je li UniCredit ispunio ECB-ove naloge. Predstavnici UniCredita, ECB-a i europskog suda odbili su komentirati.

Talijanska banka traži da se provedba naloga obustavi dok sud ne objavi odluku koja se očekuje, kako su naveli u srpnju, "u narednim mjesecima".

Plan za 2025. predviđa da će izloženost Rusiji biti svedena na nulu

Početkom srpnja banka je u prezentaciji poslovnih rezultata u drugom tromjesečju navela da je od početka 2022. smanjila prekograničnu izloženost Rusiji za 93 posto, na 300 milijuna eura. Prekogranična plaćanja otprilike su prepolovljena, na 11.2 milijarde eura. 

Plan za 2025. predviđa da će izloženost biti svedena na nulu, a prekogranična plaćanja ispod razine od 8.5 milijardi eura. Vrijednost depozita u Rusiji spustit će se ispod dvije dvije milijarde eura.

"Banka će i dalje postupati u skladu s obvezom značajnog smanjenja prisutnosti u Rusiji", naglasili su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.