Uoči izricanja presude u BiH opet uhićeni optuženici za teške ratne zločine

Foto: Shutterstock

POLICIJA je u istočnoj BiH danas uhitila šestoricu bivših pripadnika vojske bosanskih Srba, kojima je pred Sudom BiH u petak trebala biti izrečena presuda po optužnici koja ih tereti za ratne zločine, odnosno ubojstva civila koje su prije toga protuzakonito zatočili.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) samo je potvrdila kako su njihovi pripadnici uhitili šestoricu muškaraca na području Višegrada te da će nakon kaznene obrade biti predani Tužiteljstvu BiH.

Otmica i likvidacija veće skupine civila

Lokalni mediji objavili su kako su uhićene osobe koje su odgovorne za jedan od najtežih ratnih zločina počinjenih tijekom rata u BiH. Riječ je o otmici i likvidaciji veće skupine civila iz vlaka koji je vozio između Beograda i Bara.

Pripadnici tadašnje vojske bosanskih Srba su u veljači 1993. godine zaustavili vlak kod mjesta Štrpci, gdje pruga između Beograda i Bara djelomice prolazi teritorijem BiH.

Potom su legitimirali putnike, a nakon toga su iz vlaka izveli sve one za koje su po imenu i prezimenu zaključili da su osobe nesrpske nacionalnosti. Oteto je 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i još jedna osoba arapskog podrijetla, čiji identitet nije potvrđen. Oni su potom odvedeni u obližnje mjesto Prelovo, gdje su bili zatočeni, zlostavljani i opljačkani. Otmičari su ih potom odveli do obale Drine, gdje su ih ustrijelili, a tijela su pobacali u rijeku.

Koga terete za zločin?

Za taj se zločin tereti bivšeg zapovjednika Druge podrinjske brigade Luku Dragičevića te pripadnike te postrojbe Obrada i Novaka Polugu, Petka Inđića, Radojicu Ristića i Miodraga Mitrašinovića, koji su i uhićeni u četvrtak. 

Pred Sudom BiH za petak je zakazano izricanje presude nakon dugogodišnjeg suđenja tijekom kojeg su bili na slobodi. Optuženici su u ovakvim predmetima često koristili pravo da se ne pojave na objavljivanju presude, a oni iz redova bosanskih Srba su u slučaju da budu osuđeni često bježali u Srbiju.

Ranije su pred Sudom BiH kao supočinitelji zločina u "slučaju Štrpci" osuđeni bivši pripadnici vojske bosanskih Srba Nebojša Ranisavljević, koji je dobio 15 godina zatvora, te Mićo Jovičić, koji je osuđen na petogodišnji zatvor.

Optužnica je podignuta i protiv Milana Lukića, koji je ranije zbog drugih zločina u Višegradu osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor i trenutačno tu kaznu služi u Estoniji.

Dio počinitelja suočio se s pravosudnim postupkom i u Beogradu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.