Uragan Milton naglo ojačao i ide prema američkoj obali. Vjetrovi pušu i do 250 km/h

Foto: NOAA/X

Uragan Milton naglo je ojačao u kategoriju pet dok se kreće prema obali Meksičkog zaljeva u Americi, objavio je američki Nacionalni centar za uragane.

Zabilježeni su žestoki vjetrovi do 250 km/h dok se Milton kreće prema Floridi, gdje se očekuje da će pogoditi kopno u srijedu navečer ili rano u četvrtak ujutro, izvijestio je NHC.

Milton dolazi nakon što je Helene odnijela najmanje 225 života

Građanima Floride je rečeno da se pripreme za najveću evakuaciju u posljednjih nekoliko godina, a guverner Ron DeSantis upozorava da vrijeme za evakuaciju brzo istječe.

Upozorenja za uragan Milton dolaze samo 10 dana nakon što je uragan Helene, najsmrtonosniji uragan na kopnu od Katrine 2005., pogodio jugoistok SAD-a, pri čemu je poginulo najmanje 225 ljudi. Stotine ljudi još uvijek se vode kao nestali.

Najmanje 14 tih smrtnih slučajeva dogodilo se na Floridi, gdje je sada 51 od 67 okruga pod izvanrednim upozorenjima dok se Milton približava.

Uragani se dijele u pet kategorija na temelju brzine vjetra. Oni koji dosegnu treću kategoriju ili višu smatraju se velikim uraganima zbog njihove potencijalne opasnosti za ljudske živote i štete, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi SAD-a.

Očekuje se da će uragan Milton oslabiti sutra dok prelazi Meksički zaljev, te će pasti na uragan treće kategorije do trenutka kada pogodi kopno u zaljevu Tampa na Floridi u srijedu navečer ili rano u četvrtak, izvijestili su američki mediji.

Upozorenje na obilne kiše i iznenadne poplave u dijelovima Floride

Prognoza je da će Milton zatim nastaviti kretanje prema sjeveroistoku, prelazeći floridski poluotok i krećući se prema Atlantskom oceanu.

Prije nego što stigne na kopno, NHC upozorava na obilne kiše i iznenadne poplave u dijelovima Floride počevši od danas.

Dodaje se da su moguće po život opasne olujne plime i snažni vjetrovi uz dijelove zapadne obale Floride od kasnog utorka ili rane srijede.

Ukupne količine padalina mogle bi doseći lokalne visine do 38 cm, a obalna područja mogla bi zabilježiti olujne plime od 1,5 do 3,5 metra.

Guverner Floride poziva na evakuaciju: Vrijeme istječe

Guverner Floride Ron DeSantis upozorio je stanovnike na putu uragana, posebno u područjima koja imaju potencijal za olujne plime, da što prije evakuiraju.

"Vrijeme će vrlo brzo početi istjecati," rekao je.

Okrug će tijekom dana početi izdavati naredbe za evakuaciju. DeSantis je također upozorio ljude na Floridi da je moguće da oluja ostane uragan tijekom cijelog boravka na tom području.

"Ostat će uragan na nekoj razini sve do izlaska na istočnu obalu Floride," rekao je.

Govoreći na ranijem brifingu, DeSantis je rekao da ne može predvidjeti "nijedan scenarij u kojem neće biti velikih posljedica".

Očekuje se mnogo evakuacija u okrugu Pinellas, gdje je uragan Helene ubio najmanje 12 osoba.

Zračna luka Tampa obustavlja letove

Međunarodna zračna luka Tampa objavila je da će od sutra obustaviti letove zbog oluje. Novi uragan dolazi dok američka vlada upozorava da bi napori za sanaciju šteta nakon uragana Helene mogli trajati godinama.

Stotine cesta u pogođenim područjima još su zatvorene, što otežava slanje pomoći teško pogođenim zajednicama.

Helene je krajem rujna pogodila američku obalu kao uragan kategorije četiri, uništavajući zgrade, uzrokujući poplave i ostavljajući milijune kućanstava bez struje.

Osim na Floridi, smrtni slučajevi su zabilježeni u Georgiji, Južnoj Karolini, Tennesseeju i Virginiji - te u najteže pogođenoj saveznoj državi, Sjevernoj Karolini.

Predsjednik Joe Biden naredio je raspoređivanje dodatnih 500 vojnika u Sjevernu Karolinu. Vojnici, kojih sada ima ukupno 1.500, surađivat će s tisućama državnih radnika za pomoć i Nacionalnom gardom.

Trump lagao u kampanji, rekao da je Biden novce za pomoć potrošio na migrante

Biden je do sada odobrio gotovo 140 milijuna dolara federalne pomoći. Korištenje novca postalo je predmet lažnih tvrdnji Donalda Trumpa, republikanskog kandidata za predstojeće predsjedničke izbore, koji je rekao da je novac za pomoć potrošen na migrante.

Trump je optužen za opasne dezinformacije od strane šefa američke agencije za pomoć u katastrofama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.