Stiže uragan Milton, vlasti očajnički pozivaju ljude na evakuaciju. "To je čudovište"

Foto: NOAA

Florida se priprema za jednu od najjačih tropskih oluja u posljednjih stotinu godina. Uragan Milton ide prema američkoj obali, a vlasti pozivaju stanovnike da se hitno evakuiraju.

Predsjednik Joe Biden upozorio je stanovnike Floride na hitnu evakuaciju uoči dolaska Miltona, uragana četvrte kategorije, istaknuvši da je situacija "pitanje života i smrti."

Iako je Milton nešto oslabio s pete na četvrtu kategoriju, i dalje donosi izuzetno snažne vjetrove do 233 km/h, nakon prolaska uz sjeverni rub meksičkog poluotoka Yucatan. Predviđa se da će oluja svom snagom udariti u gusto naseljeno područje Tampa Baya sutra navečer, manje od dva tjedna nakon što je uragan Helene već poharao državu.

Stanovnicima Floride savjetovano je da se pripreme za najveću evakuaciju u posljednjih nekoliko godina.

"Najgori uragan u 100 godina"

Joe Biden upozorio je da bi uragan Milton mogao biti jedna od najgorih oluja koja je pogodila Floridu u zadnjih stotinu godina. "Evakuirajte se sada, sada, sada," poručio je stanovnicima, naglasivši da će savezna vlada pružiti pomoć "prije, tijekom i nakon" udara oluje. Tisuće pripadnika saveznog osoblja već su raspoređene kako bi pomogle u pripremama i pružile podršku tijekom oluje, dodao je Biden.

Guverner Ron DeSantis istaknuo je da je Florida otvorila desetke skloništa za one koji ne mogu napustiti područje pogođeno olujom. "Imamo jedno sklonište koje može primiti 10.000 ljudi," rekao je tijekom brifinga za novinare. "Ostala skloništa mogu primiti tisuće. Ta skloništa predstavljaju posljednje utočište", dodao je.

DeSantis je ranije nazvao oluju "čudovištem," dok je Bijela kuća objavila da je Biden otkazao planirani posjet Njemačkoj i Angoli kako bi nadgledao pripreme za Milton, kao i napore za oporavak od nedavnog uragana Helene.

Vlada Bahama također je izdala upozorenje na tropsku oluju za dijelove otočne države, uključujući otoke Grand Bahama, Abacos i Bimini.

U dva tjedna dva iznimno jaka uragana

Prije manje od dva tjedna, uragan Helene, najsmrtonosnija oluja koja je pogodila SAD od Katrine 2005. godine, poharao je jugoistok SAD-a, pri čemu je život izgubilo najmanje 225 osoba, dok se stotine i dalje vode kao nestale. Smrtni slučajevi zabilježeni su u Georgiji, Južnoj Karolini, Tennesseeju i Virginiji te najteže pogođenoj državi, Sjevernoj Karolini.

Od tih smrtnih slučajeva, najmanje 14 je zabilježeno na Floridi, gdje je 51 od 67 okruga sada pod hitnim upozorenjem zbog približavanja uragana Milton. Unatoč privremenom slabljenju oluje DANAS ujutro, Nacionalni centar za uragane upozorio je da bi Milton mogao ponovno ojačati prije nego što udari na Floridu tijekom sutrašnjeg dana. "Milton ima potencijal postati jedan od najrazornijih uragana zabilježenih na zapadnoj i središnjoj Floridi", stoji u službenom izvješću, prenosi BBC.

Prema jutarnjem izvješću, brzina vjetra iznosila je 241 km/h, što je pad u odnosu na nestvarnih 290 km/h iz prethodne noći. Uragani se inače dijele u pet kategorija prema brzini vjetra, a oni iznad kategorije tri smatraju se velikim i razornim uraganima zbog opasnosti za ljudske živote i veliku materijalnu štetu.

Evakuacije u tijeku

Jučer su okruzi u Floridi počeli izdavati naredbe za evakuaciju, a vlasti očajnički pozivaju ljude da se što prije evakuiraju.

Cestarine su privremeno ukinute na cestama u zapadnoj i središnjoj Floridi kako bi se olakšao promet, a na benzinskim postajama u južnoj Floridi formirali su se dugi redovi, što je dovelo do nestašice goriva na pojedinim crpkama. Prometne gužve u određenim područjima porasle su za čak 90% u odnosu na uobičajene razine, izjavio je guverner DeSantis. Zatvorene su i škole.

Keith Turi, glasnogovornik Savezne agencije za hitne situacije (FEMA), istaknuo je da su ohrabreni razinom evakuacije koja je u tijeku. "Ovo je zapravo dobar znak," dodao je Turi. Evakuirali su se i stanovnici okruga koji su bili pogođeni uraganom Helene.

Zračne luke u Tampi i Orlandu objavile su da će obustaviti letove zbog približavanja oluje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.