Uragan treće kategorije zahvatio jugozapad Meksika

Foto: EPA

Uragan John zahvatio je jugozapad Meksika kao uragan treće kategorije na ljestvici od 5 s vjetrom koji puše brzinom i do 195 km/h, objavio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

John je zahvatio područje blizu Marquelie u državi Guerrero na obali Tihog oceana, objavio je u ponedjeljak NHC.

"Nakon što stigne do kopna, sustav će ubrzo početi slabjeti u višim predjelima južnog Meksika", procijenila je američka agencija.

Nacionalna agencija za civilnu zaštitu izdala je crveno upozorenje, pozvavši stanovnike pogođenih područja da ostanu u svojim domovima i da se drže podalje od prozora.

"Zaštitite se i zapamtite da je najvažnija stvar život. Materijalna dobra su zamjenjiva", istaknuo je na društvenim mrežama predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Očekuje se da će uragan donijeti obilne padaline državi Guerrero, koju je 25. listopada 2023. pogodio uragan kategorije 5 Otis. On je opustošio priobalno ljetovalište Acapulco, usmrtivši pritom više od 40 ljudi, a pedesetak ih se smatra nestalima. 

Prethodno klasificiran kao kategorija 2, John je, kako se i očekivalo prešao u kategoriju 3 nedugo prije nego što je stigao do kopna.

Drugi kraj zemlje, karipska ljetovališta Cancun i Tulum u utorak će vjerojatno pogoditi tropska oluja, upozorio je NHC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.