Urnebesne upute vjernicima za blagoslov kuća: Ako znaju, neka mole i pas i mačka

Foto: Google Street View/Facebook

U ŽUPI Krista Kralja, u malom mjestu Domaslovec, u blizini Samobora, ovih dana se održava blagoslov kuća. Kao, uostalom, i u ostatku župa u Hrvatskoj.

Običaji u Hrvatskoj nalažu određeno ponašanje vjernika u prisustvu svećenika koji su ponekad smiješni, ali naputak iz župnog ureda u Domaslovcu je urnebesan i, ako ćemo strogo vjerski gledati, i uvredljiv za vjernike.

Neočekivano upozorenje

U župnom listiću, osim standardnih rekvizita koji uključuju Bibliju, križ, upaljenu svijeću te, po mogućnosti, blagoslovljenu vodu, moli se da se za blagoslov kuće pripreme i raspoložena i otvorena srca te da se ugase radio i televizija.

Međutim, uz uobičajene pripreme, u župnom listiću stoji i neočekivano upozorenje. U naputku iz župe Krista Kralja navode kako "U slučaju da pas ili mačka znadu sklopiti ruke i moliti, što je vrlo pohvalno, neka ostanu u prostoriji i mole s nama; ako ne znaju moliti neka se bave tjelovježbom izvan prostorije."

Elementarno neznanje

Možemo razumjeti da autor župnog listića ne poznaje elementarnu biologiju te da trikove ljubimaca pripisuje duhovnom uzdizanju. Jasno je da to ne ulazi u domenu uže stručnosti župe Krista Kralja.

Međutim, kad glasnogovornik ogranka Crkve umišlja da životinje znaju moliti, ili da bi trebale dati svoj obol svetom blagoslovu; tada pokazuje nemalu neupućenost u crkvene zakone.


Naime, po Bibliji je čovjek i samo čovjek stvoren na sliku Božju. To znači da samo čovjek ima dušu te samo čovjek može moliti - ne moliti hranu ili šetnju kako pas zna moliti, već moliti u smislu molitve za blagoslovom.

Kao što se navodi u Drugoj Petrovoj poslanici, glava 2, redak 12: "A ti su ljudi kao nerazumne životinje koje su po prirodi rođene da ih se hvata i ubija"

Pohvaljujući pse i mačke u molitvi (mačke ne mole), autor naputka zapravo nesvjesno vrijeđa i vjernike, poistovjećujući trikove životinja s jednim od ključnih elemenata katoličke vjere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.