USKOK ga tereti za podmićivanje Janafa, a sad je dobio posao od HEP-a težak 9 mil. kn

Marko Prpic/PIXSELL;

HEP gradi poslovnu zgradu u Imotskom procijenjene vrijednosti 9 milijuna kuna, a za taj posao odabrali su tvrtku Elektrocentar Petek u vlasništvu sina Krešimira Peteka, prvookrivljenog u aferi Janaf.

Krešimir Petek je nedavno izašao iz četveromjesečnog pritvora gdje je završio jer USKOK sumnja da je davao mito kako bi od Janafa dobivao višemilijunske poslove. Terete ga da je s 1.9 milijuna kuna podmitio Dragana Kovačevića, razriješenog šefa te državne firme.

USKOK je tražio da ga se zatvori jer bi mogao ponoviti podmićivanje, zahtjev im je odbijen

Važno je naglasiti da je Petek iz Remetinca izašao 17. siječnja, unatoč tome što je USKOK tražio da ga se zadrži jer su se pribojavali da postoji mogućnost ponavljanja kaznenog djela, u ovom slučaju podmićivanja šefova drugih državnih tvrtki kako bi tvrtka Elektrocentar Petek dobivala poslove na natječajima.

Zahtjev USKOK-a je odbijen. 

Jučer je na oglasniku javne nabave objavljena odluka u kojoj je HEP procijenio da je najbolju ponudu na natječaju za izgradnju zgrade u Imotskom imala tvrtka - Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada. 

Dostavili su potvrdu o nekažnjavanju i dobili posao za 9.5 milijuna kuna

Firma iz afere Janaf im je bila najbolji ponuditelj.

U Odluci o odabiru izvođača stoji da je prihvaćena ponuda Elektrocentra Petek u vrijednosti 7.620.272,87 kuna, odnosno 9.520.232,81 s PDV-om. Potpisao je Nikola Šuletić, direktor društva HEP-Operater distribucijskog sustava.

U Odluci se navodi kako nema razloga za isključenje ponuditelja ili odbijanje ponude. Iz dokumentacije se može iščitati da se tražila potvrda o nekažnjavanju i da je tvrtka uredno dostavila. 

Za posao izgradnje zgrade u Imotskom javilo se pet ponuditelja. Nakon Elektrocentra Petek, najbolje ponude imali su splitski Deltron, zatim Relliance, Fungo i Tehno-Elektro. Svi su ispunjavali uvjete, pa je presudilo tko je dao najnižu ponudu.

Petekova ponuda bila je 335.591 kunu povoljnija od iduće najpovoljnije

Ponuda Petekove firme bila je 335.591 kuna povoljnija od iduće najpovoljnije. U stručnom povjerenstvu koje je odlučilo da posao dobije tvrtka obitelji Petek sjedili su Josip Letica, Ante Viđak, Zdravko Jadrijev, Jadran Jurjević, Tonči Lazarušić, Zvonimir Matković, Kristina Matić i Darko Gavran. 

U natječajnoj dokumentaciji stoji i da je HEP preko Elektroničkog oglasnika za tvrtku Elektrocentar Petek zatražio dohvat dokumenta iz kaznene evidencije. 

Iako je Peteka USKOK osumnjičio u aferi Janaf, on još nije osuđen pa je, prema tome - nekažnjavan

"Iz dokumenata zaprimljenih od Ministarstva pravosuđa, Uprave za kazneno pravo, Odjela za kaznene evidencije vidljivo je da niti pravna osoba, niti osobe unutar pravne osobe nisu osuđivane", stoji u odluci o vrednovanju ponuda. 

Formalno, tvrtkom Elektrocentar Petek upravlja Miroslav Petek, sin Krešimira Peteka. I on se, kao i sama tvrtka, spominjao u aferi Janaf. Nakon što im je oduzet posao vrijedan 19.9 milijuna kuna koji su dogovorili s Draganom Kovačevićem, Miroslav Petek je za medije izjavio kako se neće na to žaliti jer ne ovise samo o Janafu.

Tvrtka Elektrocentar Petek dobiva značajan dio prihoda od državnih firmi i općina

I izgleda da je zbilja tako. Glavninu prihoda dobivaju od ostalih državnih firmi i jedinica lokalne samouprave. 

Prema podacima Državne riznice, samo ove godine dobili su od Ministarstva branitelja 12 milijuna kuna, od čega 10.232.919 za gradnju veteranskog centra u Daruvaru. Sklopili su posao i s Državnim hidrometeorološkim zavodom u vrijednosti 466.260 kuna, a od Ministarstva obrane dobili su 179.842 kuna za usluge tekućeg i investicijskog održavanja.

Poznavajući brzinu pravosuđa, osumnjičeni bi mogao još godinama uspješno poslovati s državom 

Unatoč tome što su osumnjičeni za podmićivanje kako bi dobivali poslove državnih tvrtki, Peteci i njihov Elektrocentar zaista pred zakonom nisu krivi dok im se ne dokaže suprotno pa ne postoji pravna prepreka da i dalje sklapaju poslove s državom, a poznavajući hrvatsko pravosuđe oni bi mogli još dug niz godina uspješno puniti džepove novcem iz proračuna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.