Uskoro izlazi najsjajniji i najveći Supermjesec u 2024.

U LISTOPADU ćemo imati priliku svjedočiti spektakularnoj pojavi na nebu - najvećem i najsjajnijem Supermjesecu 2024. godine.

U anglofonim zemljama ovaj se puni Mjesec popularno naziva Lovčev Mjesec, jer je u prošlosti označavao vrijeme kada su lovci koristili povećani sjaj mjesečine za lov i pripremu zaliha hrane za zimu.

Kada i gdje će se moći vidjeti Supermjesec?

Supermjesec će biti na vrhuncu 17. listopada 2024., kada će doseći uštap i biti najbliže Zemlji u ovoj godini, no spektakl će biti vidljiv nekoliko dana prije i poslije tog datuma.

Ako vremenski uvjeti dopuste, neće nam trebati teleskop ili posebna oprema da bismo uživali u ovom prirodnom fenomenu. Pogled na noćno nebo bit će izvanredan jer će Mjesec izgledati veći i sjajniji nego obično.

Što je Supermjesec i zašto je ovaj poseban?

Zbog eliptične orbite, Mjesec nije uvijek na istoj udaljenosti od Zemlje. Kada se poklope faza punog Mjeseca i perigej, Mjesec izgleda veći i svjetliji nego puni mjeseci u ostalim dijelovima godine. Supermjesec se događa kada je Mjesec u fazi punog Mjeseca i istovremeno se nalazi na najbližoj točki Zemlji u svojoj orbiti, poznatoj kao perigej.

Poseban Lovčev Mjesec

Ovaj će Lovčev Mjesec biti poseban iz nekoliko razloga:

Bit će najveći Supermjesec u godini jer će se Mjesec približiti Zemlji više nego u bilo kojem drugom trenutku ove godine.

Tijekom perigeja izgledat će oko 15% veći nego kada je najdalje od Zemlje u apogeju. Iako to ljudsko oko ne može lako primijetiti, entuzijasti fotografije i astronomije sigurno će moći.

Supermjesec će također biti oko 30% svjetliji od prosječnog punog Mjeseca, što znači da će ovaj događaj doslovno obasjati nebo. Tu razliku u sjaju može svatko lako uočiti bez ikakve opreme.

U 2024. godini puni Supermjeseci će se pojaviti još dva puta:

  • 17. listopada: 357.363 kilometra
  • 15. studenog: 361.866 kilometara

Koliko je razlika vidljiva?

Razlika u veličini bit će najprimjetnija kada Mjesec izlazi ili zalazi, jer se tada čini većim zbog optičke iluzije poznate kao "Mjesec na horizontu". Naime, kada je blizu horizonta, ljudski mozak nesvjesno uspoređuje Mjesec s objektima na Zemlji, poput drveća, zgrada ili planina, što stvara dojam da je veći nego kad je visoko na otvorenom nebu. U stvarnosti Mjesec ne mijenja veličinu ili udaljenost, već je to iluzija koja se zbiva zbog načina na koji percipiramo objekte u našoj okolini.

U listopadu orbita Mjeseca omogućit će da se perigej i puni Mjesec poklope na optimalan način, pa će ovaj Lovčev Mjesec biti bliži Zemlji nego bilo koji drugi Supermjesec u 2024.

To znači da će 17. listopada biti na oko 357.363 kilometra od Zemlje, dok je prosječna udaljenost oko 384.000 kilometara.

Budući da će Mjesec u perigeju biti bliži, on će također reflektirati više Sunčeve svjetlosti prema Zemlji, zbog čega će se činiti sjajnijim.

Kako najbolje promatrati Supermjesec?

Najbolji način za promatranje Supermjeseca je da odete na otvoreni prostor s minimalnim svjetlosnim onečišćenjem. Gradovi s jakim osvjetljenjem mogu ometati uživanje.

Fotografi često savjetuju da se Mjesec slika čim izađe ili prije nego što zađe, jer tada izgleda veći zbog efekta horizonta. Idealna mjesta za promatranje uključuju planine, polja ili obalu, gdje je nebo najjasnije. Mjesec je najbolje fotografirati u trenutku kada se vidi iznad poznatih objekata kao što su zgrade, drveće, razni tornjevi i sl., kako bi se postigao efekt Mjeseca na horizontu.

Utjecaj Supermjeseca na plimu

Supermjesec ne utječe samo na doživljaj noćnog neba već i na oceane. Tijekom punog i mladog Mjeseca dolazi do većih plima, poznatih kao "spring tides".

Kada se puni Mjesec poklopi s perigejem, plime postaju još izraženije i nazivaju se perigejske plime ili ponekad kraljevske plime. One mogu uzrokovati poplave, posebice kada su popraćene vremenskim uvjetima kao što su nizak atmosferski tlak, obilne kiše i snažni vjetrovi.

Iako gravitacija Mjeseca tijekom Supermjeseca nije dramatično jača (otprilike je 4% veća nego kada je Mjesec na prosječnoj udaljenosti), to je dovoljno da uzrokuje primjetno veće plime u određenim dijelovima svijeta. Međutim, stvarni utjecaj na plimu u velikoj mjeri ovisi o obliku obale i lokalnim vremenskim uvjetima.

***

Knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.