Usporedite govore Hitlera i Putina nakon što su izvršili invazije

Foto: EPA

PRED cik zore, neposredno prije nego što su počele eksplozije u gradovima diljem Ukrajine, ruska državna televizija neočekivano je prenijela obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Govor u kojem je Putin najavio napad na Ukrajinu na društvenim mrežama se uspoređuje s govorom koji je Adolf Hitler održao 1. rujna 1939. godine, nakon invazije na Poljsku.

Što je rekao Putin?

Dvije samoproglašene "narodne republike" Donjeck i Lugansk, u odcijepljenoj ukrajinskoj regiji Donbas, koju je on službeno priznao kao neovisnu prije samo dva dana, "obratile su se Rusiji sa zahtjevom za pomoć", rekao je. Kako bi odgovorio na taj poziv, pokrenuo je "specijalnu vojnu operaciju". Zahtijevao je i da ukrajinska vojska položi oružje, inače će Kijev biti odgovoran za "moguće krvoproliće".

"Cilj je obraniti ljude koji su bili žrtve zlostavljanja i genocida od strane režima u Kijevu. I nastojat ćemo demilitarizirati i denacificirati Ukrajinu. Sudu ćemo također predati sve koji su počinili krvave zločine nad civilima, uključujući i ruske državljane", rekao je Putin. No, u sljedećem je dahu nabacio: "NATO podržava ukrajinske neonaciste... naše su akcije samoobrana od prijetnji."

"Činjenica je da smo u proteklih 30 godina strpljivo pokušavali postići dogovor s vodećim zemljama NATO-a o načelima jednake i nedjeljive sigurnosti u Europi. Kao odgovor na naše prijedloge, uvijek smo se suočavali ili s ciničnom obmanom i lažima ili pokušajima pritiska i ucjena, dok se Sjevernoatlantski savez nastavio širiti unatoč našim prosvjedima i zabrinutostima. Njegov vojni stroj se kreće i, kao što sam rekao, približava se samoj našoj granici", rekao je.

"Naše akcije su samoobrana od prijetnji"

Zašto se ovo događa, upitao se Putin. "Sve je jasno i očito. Krajem 1980-ih Sovjetski Savez je oslabio i potom se raspao. To iskustvo bi nam trebalo poslužiti kao dobra pouka, jer nam je pokazalo da je paraliza moći i volje prvi korak prema potpunoj degradaciji i zaboravu. Izgubili smo samopouzdanje samo na jedan trenutak, ali to je bilo dovoljno da poremeti ravnotežu snaga u svijetu", rekao je.

Kao što je to učinio mnogo puta prije, Putin je tvrdio da Rusija nema izbora nego da se brani. "Siguran sam da će ruske oružane snage profesionalno i hrabro ispuniti svoju dužnost. Ne sumnjam da će sve razine vlasti učinkovito surađivati: stručnjaci zaduženi za ekonomsku stabilnost, financijski i društveni sustav i naše gospodarstvo."

Za nekoliko minuta ruske rakete počele su gađati mete u Ukrajini. "Naše akcije su samoobrana od prijetnji", rekao je svojim sugrađanima Rusima, tvrdeći da Moskva ne planira okupirati Ukrajinu. “Ne planiramo se nikome nametati”, inzistirao je.

"Ako se umiješate, vidjet ćete posljedice kakve povijest ne pamti"

“Tko god se pokuša miješati, a posebno tko zaprijeti našoj zemlji, našem narodu, treba znati da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do takvih posljedica koje nikada niste doživjeli u svojoj povijesti. Spremni smo na svaki razvoj događaja. Sve potrebne odluke u tom smislu su donesene", rekao je.

"Sudbina Rusije je u sposobnim rukama našeg naroda", rekao je Putin. "Odluke koje donosimo bit će ispunjene, naši ciljevi ostvareni, a sigurnost naše domovine sigurno zajamčena. Vjerujem u našu podršku, u tu neosvojivu snagu koja nam daje ljubav prema domovini."

Putin je zatim govorio o borbi protiv "carstva laži" i rekao da su pravda i istina na ruskoj strani. "Ne možete se složiti da su snaga i spremnost na borbu u srcu neovisnosti i suvereniteta, oni su temelj na kojemu možemo graditi našu budućnost", rekao je.

Putin, koji je godinama kritizirao Zapad zbog ignoriranja njegovih pritužbi o širenju NATO-a prema ruskim granicama, konačno je bijesno uzvratio udarac. "Nadam se", zaključio je svoje kratko obraćanje, "da ste me poslušali."

Cijeli Putinov govor možete pročitati ovdje.

O čemu je govorio Hitler?

Adolf Hitler je 1. rujna 1939. godine, dan nakon insceniranog "Poljskog napada", u Reichstagu održao govor. Donosimo skraćenu verziju govora.

"Danzig je bio i jest njemački grad. Koridor je bio i jest njemački. Oba ova područja svoj kulturni razvoj duguju isključivo njemačkom narodu. Danzig se odvojio od nas, Koridor je pripojila Poljska. Kao i na drugim njemačkim teritorijama na istoku, sve njemačke manjine koje tamo žive bile su zlostavljane na najnepovoljniji način. Više od 1.000.000 ljudi njemačke krvi moralo je u godinama 1919.-1920. napustiti svoju domovinu", rekao je Hitler.

Tvrdio je da su pokušaji rješavanja spora mirnim putem bili uzaludni. "Laž je kada vanjski svijet kaže da smo svoje revizije pokušali provesti samo pritiskom. Petnaest godina prije dolaska Nacionalsocijalističke partije na vlast postojala je mogućnost da se te revizije provedu mirnim nagodbama i razumijevanjem. Samoinicijativno sam, ne jednom, nego nekoliko puta, dao prijedloge za reviziju nepodnošljivih uvjeta. Svi su ti prijedlozi, kao što znate, odbijeni", rekao je i naglasio: "Sve je bilo uzalud."

"Nećemo širiti granice, bit ćemo neutralni dok to budu i drugi"

"Kad državnici na Zapadu izjavljuju da to pogađa njihove interese, mogu samo žaliti zbog takve izjave. Što se više želi? Svečano sam ih uvjerio, i to ponavljam, da ne tražimo ništa od tih zapadnih država i da nikada ništa nećemo pitati. Izjavio sam da je granica između Francuske i Njemačke konačna. Britancima sam više puta nudio prijateljstvo, a po potrebi i najbližu suradnju, ali to se ne može ponuditi samo s jedne strane. Mora pronaći odgovor na drugoj strani", rekao je.

"Njemačka nema interesa na Zapadu, a naš zapadni zid je za sva vremena granica Reicha na zapadu. Štoviše, tu nemamo nikakve ciljeve za budućnost. S ovim smo jamstvom ozbiljno ozbiljni i sve dok drugi ne krše svoju neutralnost, mi ćemo isto tako poduzeti sve da je poštujemo", rekao je Hitler.

"Žrtva koja se od nas traži nije veća od žrtve koju su podnijele mnoge generacije. Ako formiramo zajednicu usko vezanu zavjetima, spremni na sve, odlučni da se nikada ne predamo, tada će naša volja svladati svaku nevolju i poteškoću. I želio bih završiti s izjavom koju sam jednom dao kada sam započeo borbu za vlast u Reichu. Tada sam rekao: Ako je naša volja toliko jaka da je nikakva nevolja i patnja ne mogu pokoriti, onda će naša volja i naša njemačka moć prevladati", rekao je Hitler na kraju svog govora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.