Ustavni sud BiH zabranio veličanje Karadžića i Mladića u školama u Republike Srpske

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u petak je privremeno zabranio primjenu izmijenjenog plana i programa nastave povijesti u osnovnim školama u Republici Srpskoj kojim su vlasti u tom entitetu, uz ostalo, kanile revizionistički predstaviti osobe pravomoćno osuđene za ratne zločine.   

Na sjednici održanoj u Sarajevu ustavni su suci odlučili kako će do njihova konačnog pravorijeka odmah biti zabranjena primjena pravilnika o načinu provedbe školskih programa koja se odnosi na temu "RS i obrambeno-otadžbinski rat".

Odluku su donijeli na temelju ocjene da bi primjenom tog pravilnika kojim se utvrđuje način izučavanja novije povijesti u devetim razredima osnovnih škola prouzročila "ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice" odnosno kako bi mogle dovesti do "dalje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica, te povećanja osjećaja isključenosti i marginalizacije učenika iz drugih etničkih zajednica, što bi moglo stvoriti atmosferu diskriminacije".

Privremena suspenzija do konačne ocjene ustavnosti sadržaja spornog dijela nastavnog plana donesena je jer je već počela školska godina a bude li se osporeni sadržaj izučavao do tada nastupila bi "znatna šteta koja se neće moći retroaktivno popraviti".

Ocjenu ustavnosti izmijenjenog školskog programa u nastavi povijesti u osnovnim školama RS u rujnu je tražila je skupina od 13 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH

Nakon rata u BiH je uveden svojevrsni moratorij na izučavanje dijela novije povijesti u školama koji se odnosi na rat od 1992. do 1995. godine jer nije bilo nikakve mogućnosti da se o tome postigne dogovor kojim bi se izbjegla politizacija i nastavak ratne propagande.

Karadžića i Mladića se predstavlja kao značajne osobe za srpski narod, presude za ratne zločine se ne spominje

No u RS-u su odlučili kako će u programe povijesti od ove školske godine ipak uključiti i teme iz tog razdoblja a pri tom su izbjegli spomenuti činjenice poput genocida u Srebrenici ili presuda za ratne zločine što ih je izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), posebice kada je riječ o najodgovornijima poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Njih se u programima izučavanja povijesti u RS jednostavno tretira kao "značajne osobe za srpski narod".

"Osobe poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića, kao i drugih, predstavljaju osobe koje su u razdoblju koje se izučava, obavljali značajne dužnosti u vojnom i političkom životu Republike Srpske te se stoga ne mogu izostaviti prilikom predstavljanja događaja koji se odnose na nastanak Republike Srpske i obrambeno-otadžbinski rat", opravdanje je koje su za to ranije dali iz Ministarstva prosvjete RS.

Dodali su kako takve formulacije imaju "čvrsto znanstveno utemeljenje". 

Kazali su i kako im je cilj da se učenicima na objektivan i nepristran način predstave zbivanja, osobe i procesi iz neposredne prošlosti kao i da se kod njih razvije kritičko mišljenje o "obrambeno-otadžbinskom ratu".

Na takve izmjene u nastavnim planovima povijesti za osnovnoškolce u RS ranije su stigla brojna negativna reagiranja. Veleposlanstvo SAD ocijenilo je kako ovakav nastavni plan i program produžava patnju žrtava iz svih etničkih skupina i njihovih obitelji a buduće generacije uči na lažnim povijesnim narativima, potkopava napore u procesu pomirenja i ugrožava stabilnost BiH.

"Nastavni planovi i programi povijesti čiji je cilj izmišljanje i relativizacija utvrđenih povijesnih činjenica su teret za nove generacije koje zaslužuju znati šta se zbivalo u BiH u razdoblju 1992.-1995. godine", upozorili su iz Ureda visokog predstavnika za BiH(OHR).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.