Ustavni sudac komentirao Državni inspektorat i zatvaranje restorana

Foto: FAH

USTAVNI sudac Goran Selanec na Facebooku se oglasio oko zatvaranja restorana koji su dostavljali hranu ili je isporučivali ispred restorana.

Iako nije izričito spomenuo Državni inspektorat, iz njegove objave je jasno da se odnosi na slučajeve strogih kazni za restorane. Objasnio je što u takvim slučajevima kaže Ustav.

"U 'redovnom' stanju funkcioniranja državne vlasti Ustav inzistira na razmjernosti pri primjeni ovlasti koje su zakonom načelno dane tijelima državne vlasti ako se korištenjem tih ovlasti ograničavaju prava pojedinaca.. To se s posebnom važnošću odnosi na sankcioniranje, bilo ono kazneno, prekršajno ili upravnopravno. Izvršna vlast ima posebnu obvezu poštivanja članka 16. Ustava.

Razmjernost od državnih tijela koja korištenjem svojih ovlasti ograničavaju prava građana uvijek traži da dokažu sljedeći 'trokorak':

1) služi li ograničenje precizno određenoj legitimnoj svrsi (test legitimnosti cilja);

2) ima li mjera ograničenja sposobnost ostvariti taj cilj s dovoljnom preciznošću (test sposobnosti mjere odnosno test preciznog kroja (krojena da ne propušta one koji ugrožavaju cilj odnosno da ne udara i po onima koji nisu realna prijetnja cilju koji štiti));

3) je li mjera ograničenja nužna kako bi zaštitila svoj cilj odnosno postoji li neka druga mjera koja isti cilj može podjednako dobro zaštititi, ali s manje ograničavajućeg učinka po prava i slobode građana", napisao je Selanec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.