Usvojena rezolucija UN-a kojom se traži od Izraela da napusti palestinske teritorije

Foto: EPA

Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je danas rezoluciju koju su izradili Palestinci kojom se od Izraela zahtijeva da prekine "svoju nezakonitu prisutnost na okupiranom palestinskom teritoriju" u roku od 12 mjeseci.

Rezoluciju su podržale 24 zemlje, 43 su bile suzdržane, a Izrael, Sjedinjene Države i 12 drugih glasale su protiv. Hrvatska je bila suzdržana. 

Izolacija Izraela par dana uoči dolaska svjetskih čelnika na godišnje okupljanje u UN-u

Ovaj potez izolira Izrael samo nekoliko dana uoči odlaska svjetskih čelnika u New York na godišnje okupljanje u UN-u. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu trebao bi se obratiti 193-članoj Općoj skupštini 26. rujna, istog dana kad i palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Rezolucija pozdravlja savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde iz srpnja prema kojem je izraelska okupacija palestinskih teritorija i naselja nezakonita.

Što stoji u rezoluciji?

U rezoluciji Opće skupštine pozivaju se države da "poduzmu korake prema prestanku uvoza bilo kakvih proizvoda koji potječu iz izraelskih naselja, kao i opskrbe ili prijenosa oružja, streljiva i srodne opreme Izraelu (...) ondje gdje postoje razumni razlozi za sumnju da bi se mogli koristiti na okupiranom palestinskom teritoriju". 

Ovo je prva rezolucija koju je službeno predložila Palestinska samouprava otkako je ovog mjeseca stekla dodatna prava i privilegije, uključujući mjesto među članicama UN-a u dvorani i pravo predlaganja nacrta rezolucija.

Veleposlanica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield pozvala je zemlje da glasaju protiv. Washington, dobavljač oružja i saveznik Izraela, dugo se protivio jednostranim mjerama koje uništavaju izglede za dvodržavno rješenje.

Izraelski veleposlanik pri UN-u: Ova rezolucija je diplomatski terorizam

Savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde nije obvezujuće, ali ima težinu prema međunarodnom pravu i može oslabiti potporu Izraelu. Rezolucija Opće skupštine UN-a također nije obvezujuća, ali ima političku težinu. U Općoj skupštini nema prava veta.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Danon kritizirao je jučer Opću skupštinu jer nije osudila napad palestinskih militanata Hamasa na Izrael 7. listopada koji je izazvao izraelski napad na Pojas Gaze pod kontrolom Hamasa. 

"Nazovimo ovo pravim imenom: ova rezolucija je diplomatski terorizam, korištenje alata diplomacije ne za izgradnju mostova već za njihovo uništavanje", rekao je izraelski veleposlanik. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.