Užas za Kremlj i podsjetnik na to kako je Putin došao na vlast. Ovo je Dagestan

Foto: Profimedia, EPA

Samo mali dio nasilja koje je u nedjelju buknulo u Dagestanu vidljiv je u ovom trenutku i već je stravično. Koordinirani napadi u dva najveća dagestanska grada, uz sinagoge i crkve kao mete. Izvještaji govore o svećeniku kojem je prerezan vrat, uzimanju talaca, a među petoricom napadača bili su sinovi lokalnog dužnosnika i MMA borac.

Snimke nasilja prikazuju policijsku reakciju i njihovu jurnjavu ulicama Mahačkale dok polako pada mrak. Broj policijskih žrtava očito je bitno veći od civilnih, što nagovještava da bi još gore vijesti o civilnim smrtnim slučajevima mogle izaći u javnost, piše CNN.

Dostupne su samo djelomične informacije, što je učinjeno sasvim namjerno. Moskva već desetljećima pokušava zadržati nadzor nad islamističkim ekstremizmom koji je diljem sjevernog Kavkaza sama potaknula brutalnom represijom i siromaštvom. Ponekad se provodi brutalna sila, a ponekad selektivno puštaju informacije. No nijedno nije riješilo problem.

Islamska prijetnja Rusiji je metastazirala

Ovaj napad - gotovo tri mjeseca nakon što su napadači upali u moskovsku dvoranu Crocus City Hall i ubili 133 ljudi - potvrđuje neugodnu činjenicu da je islamska prijetnja Rusiji metastazirala, kao što je to slučaj i širom svijeta, te da i mlađa generacija zadržava istu strašnu mržnju prema prošlosti i sadašnjosti Kremlja.

Reakcija pravosuđa bit će ključna dok se ruska politička elita suočava s posljedicama. Više smrtnih slučajeva među policajcima sugerira da su bili glavna meta ili su naišli na snažan otpor prilikom intervencije. Rat u Ukrajini stavio je pravosuđe Rusije pod pritisak u cijeloj zemlji, jer su mnogi djelatnici završili u ratu u Ukrajini. No, stanje je posebno loše u Dagestanu, gdje su se u prvim mjesecima rata dogodili prosvjedi, jer su njihovi sinovi bili mobilizirani.

Ovo je siromašni i nemirni džep Rusije na Kaspijskom moru, ponegdje snažno muslimanski, gdje je rat u Ukrajini ostavio mnogo praznih mjesta za nedjeljnim ručkom te potaknuo nezadovoljstvo prema Kremlju i njegovim često korumpiranim lokalnim dužnosnicima. Mrtvi i odsutni dagestanski sinovi poseban su problem za Moskvu, a kad s fronta dolaze kući u nestabilno okruženje, čak i kritičan.

Ekstremni islamizam postao je Rusiji prokletstvo nakon brutalnosti dvaju ratova u Čečeniji. Putin je došao na vlast 1999. godine, rječito obećavajući da će riješiti ekstremiste, navodno odgovorne za bombe u stanovima u Moskvi. Čečenski separatistički militanti poput Šamila Basajeva postajali su sve radikalniji u svojoj ideologiji dok su moskovske kampanje „čišćenja” divljale kroz čečenska sela početkom 2000-ih, često nasumično strijeljajući vojno sposobne muškarce. Tijekom sljedećih godina, dva protagonista se međusobno hrane; militanti će se spustiti u još odvratnije dubine, a odgovor sigurnosnih snaga bio je podjednako bezobziran.

Čečenski ratovi su zapalili regiju

Napadi na kršćane u Dagestanu u nedjelju podsjećaju na najteže zločine militanata - opsadu škole u Beslanu 2004. godine, gdje je u napadu na mahom pravoslavnu populaciju poginulo 300 ljudi, većinom djece. Odgovor sigurnosnih snaga bio je manjkav, sve dok specijalne snage nisu stigle i prekinule opsadu, trpeći velike gubitke. Ruski predsjednik Vladimir Putin potajno je došao u područje da posjeti ranjene u bolnici usred noći. Beslan je bio manifestacija rane koju je obećao izliječiti kad je došao na vlast. Njegov posjet uopće nije fotografski zabilježen, jasno je zašto.

Počinitelji zločina u Beslanu imali su složenu povijest koja je govorila o tome kako su čečenski ratovi zapalili cijelu regiju. Uglavnom nisu bili Čečeni, već iz obližnje Ingušetije, još jedne ruske regije teško pogođene brutalnim ratom protiv ekstremizma i separatista. Njihova odluka da pokrenu takav strašan napad - a mogao je postojati samo jedan pravi ishod postavljanja eksploziva u košarkaške obruče iznad dječjih glava u dvorani za tjelesni odgoj prvog dana škole - došla je, rekli su kasnije, zbog brutalnosti koju su vidjeli i iskusili.

Autor ovog teksta intervjuirao je oca jedinog preživjelog napadača iz Beslana još 2004. godine, u zabačenom selu u čečenskim brdima. Čovjek je malo govorio o zločinima svoga sina. Razgovaralo se u žurbi, jer su ruske snage upravo ulazile u domove na drugom kraju njegova sela u još jednoj operaciji čišćenja. Rekao je samo ovo: “Tako je kako je Lenjin rekao. Postoje bijeli i postoje crveni. Uvijek je bilo i uvijek će biti.”

Njegova poanta: dvije su strane u ovom divljačkom ratu i one su nepomirljive.

Užas za koji je Kremlj mislio da ga može pobijediti

Sjeverni Kavkaz ponovno je došao u fokus kada su njegova dva bivša stanovnika počinila bombaški napad u Bostonu 2013. Njihove veze s dagestanskim ekstremizmom pokazale su se neznatnima. Većina izvještaja sugerirala je da su starijeg brata pokušali regrutirati lokalni džihadisti i da je tjednima visio po Mahačkali, nadajući se da će dobiti pozivnicu. Ali tada su dagestanski ekstremisti bili jako selektivni. Od regruta bi se očekivalo da mjesecima sjede u izolaciji, bez korištenja mobitela ili drugog kontakta, prije nego što bi ih džihadisti pustili na svoju obuku u gustim šumama među gorljive militante, željne oduzimanja nevinog života.

Oprez je bio nusproizvod represije Moskve. Nadzor je bio sveprisutan. Policija ne bi riskirala kad bi intervenirala kod osumnjičenika. Često bi potencijalni militant bio opkoljen, njegovoj obitelji bi bilo dopušteno da ode, a zatim bi njegov dom napadnut, s malo mogućnosti za predaju.

To je bilo prije više od 10 godina. Od tada se ništa nije popravilo, a mlađa generacija slušala je propagandu ISIS-ovog propalog kalifata iz 2014. godine, što je pojačalo njihove fantazije. Oni se napajaju snažnijim gorivom u propovijedanju i brendiranju ISIS-K, ogranka bliskoistočne skupine u južnoj i središnjoj Aziji, koji sve više jača.

Ali to je još uvijek isti problem s kojim se Putin suočio kad se ušuljao u Beslan 2004. Ekstremističko ispoljavanje bijesa u osiromašenoj, potisnutoj i iskorištavanoj satelitskoj regiji. Užas za koji je Kremlj mislio da ga može pobijediti, ali je samo pojačan njihovom brutalnošću. Mjesto do kojeg Moskva malo drži, ali nikada neće dopustiti da se odcijepi. Rana za Kremlj i podsjetnik na to kako je Putin došao na vlast.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.