VIDEO Objavljena izvješća, Agrokorove kompanije vrijede 13 milijardi kuna manje nego što je Todorić tvrdio

Foto:

KONAČNO JE objavljeno kako su točno poslovale Agrokorove firme. Ante Ramljak novinarima je otkrio poslovanje devet Agrokorovih kompanija. No, tek se čeka objava poslovanja Agrokora dd, i tek tada će biti jasno koliko je Todorić krivo prikazivao financijska izvješća. 

Od danas objavljenih podataka, najviše je muljanja bilo s izvješćima Konzuma. U 2015. godini je Konzum prikazao dobit od 235 milijuna kuna, ali stvarni rezultat  je gubitak od  milijardu i 400 milijuna kuna. Ante Ramljak ključnom je opisao brojku od 10 milijardi kuna koja se odnosi na Konzum i Tisak, odnosno ukupno 13 milijardi kuna. Naime, Agrokorove kompanije vrijede  ukupno 13 milijardi kuna manje nego što je Todorić tvrdio.

POGLEDAJTE VIDEO SNIMKU RAMLJAKOVE PRESSICE

U Konzumu se najviše muljalo


Konzum je u prošloj godini poslovao s gubitkom od 1,85 milijardi kuna, dok su poslovni prihodi najvećeg hrvatskog maloprodajnog lanca iznosili 10,5 milijardi kuna, što je oko 100 milijuna više nego godinu dana prije, pokazalo je u četvrtak objavljeno revizorsko izvješće.

Ukupni rezultat Konzuma je negativan, ali to ne znači da je Konzum operativno loše poslovao, istaknuo je izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak tijekom prezentacije revidiranih financijskih izvješća pojedinih kompanija u Agrokoru, dodavši da ne treba stvarati dodatnu nervozu kod zaposlenika.

Prema izvješću, koje je sastavio PricewaterhosuseCoopers (PwC), prihodi i dobit Konzuma iz 2015. godine prepravljeni su zbog, kako se objašnjava, iskazivanja neevidentiranih troškova koji se odnose na tu godinu.

Tako je, prema revidiranom izvješću, u 2015. godini kompanija zabilježila gubitak od 1,4 milijarde kuna, dok je svojedobno bilo objavljeno da je taj trgovački lanac poslovao s dobiti od 235 milijuna kuna.

Prihodi Konzuma iznosili su, pak, u 2015. godini 10,44 milijarde kuna, dok je svojedobno objavljeno da su iznosili 14,6 milijardi kuna.

Poslovni rashodi Konzuma iznosili su, pak, lani 11,6 milijardi, a u godini prije 10,7 milijardi kuna. To su, naime, prepravljeni rashodi za 2015. godinu, dok je svojedobno objavljeno da su 2015. godini poslovni rashodi iznosili 14,1 milijardu kuna.

Najveći ispravak vrijednosti kod Konzuma je kod vrijednosti udjela i poslovanja Idee u Srbiji, koja je 2014. prepuštena bez naknade Mercatoru, a još se uvijek ta vrijednost, viša od 3 milijarde kuna, vodi u knjigama kod Konzuma, kazao je Ramljak.

Istaknuo je i da je kod Konzuma kapital u 2016. bio negativan 7,416 milijardi kuna.
 

 Ledo u minusu 270 milijuna kuna

Izvješće Leda za prošlu godinu koje pokazuje gubitak od 269,8 milijuna kuna. Gubitak se pojašnjava ispravkom vrijednosti kredita koje je Ledo dao drugim kompanijama unutar Agrokora, a koje sada nije moguće naplatiti.

"Na dan 31.12.2016.godine Grupa je imala potraživanja od povezanih Društava, članica grupe Agrokor u ukupnom iznosu od 1.410 mil. kuna. Uprava je zbog neizvjesnosti naplate koja će ovisiti o ishodu Nagodbe u cjelokupnom procesu restrukturiranja Agrokor Grupe, provela adekvatni ispravak vrijednosti potraživanja za koje nije izvršena naplata do dana izrade izvještaja, što iznosi 550,7 mil. kuna.", navodi se u izvješću.


U Jamnici minus od 255 milijuna kuna

Objavljeno je izvješće za Jamnicu, koja je također zbog ispravaka vrijednosti u minusu od 255 milijuna kuna. 

"Prema našem mišljenju, priloženi konsolidirani financijski izvještaji fer prezentiraju, u svim značajnim odrednicama, konsolidirani financijski položaj društva Jamnica d.d.", stoji u nalazu revizije koja je utvrdila da je Jamnica od dobiti u 2015. godini od 316 milijuna kuna u 2016. godini zabilježila gubitak od 255 milijuna kuna. Revizija je zaključila da se Jamnica može suočiti sa značajnim problemima likvidnosti a što je, prema njihovom nalazu, rezultat opće poznatih događaja oko Agrokora.

PIK Vinkovci

PIK Vinkovci Grupa je u prošloj godini zabilježila gubitak prije oporezivanja od 233 milijuna kuna, nakon gubitka od 72 milijuna kuna u godini ranije, pokazuje konsolidirano revidirano financijsko izvješće objavljeno u četvrtak. 

Poslovni prihodi Grupe prošle su godine iznosili 519 milijuna kuna, te su bili 16 posto veći nego u 2015. S druge strane, poslovni rashodi bili su 710 milijuna kuna,  odnosno za 51 posto veći nego u 2015. godini.


Povećanje prošlogodišnjih poslovnih rashoda, navodi se u izvješću, najvećim je dijelom rezultat provedenih vrijednosnih usklađenja zajmova i potraživanja od društava Agrokor Grupe u iznosu od 188 milijuna kuna te umanjenja vrijednosti goodwilla za 39 milijuna kuna.

Ukupan iznos potencijalnih obveza PIK Vinkovaca po osnovi sudužništva i jamstava zadnjeg dana 2016. godine iznosila je 20,7 milijardi kuna.

"Sva jamstva koja je društvo izdalo odnose se na društva koncerna Agrokor. Riječ je uglavnom o jamstvima po kreditima i drugim financijskim instrumentima koja su korištena u svrhu financiranja cijelog koncerna, pa i samog društva, što je rezultiralo rastom i razvojem i Koncerna i njegovih članica, a koristi kroz sinergijski učinak bile su vidljive u svim segmentima poslovanja", navodi se, između ostalog u izvješću.

PIK Vrbovec

Poslovni prihodi PIK Vrbovca prošle godine bili su 2,16 milijarda kuna, što je slično tim prihodima iz 2015., koji su prepravljeni iznosili 2,17 milijardi kuna.

Poslovni rashodi za 2016. iznosili su 2,12 milijarde kuna, što je za oko 11 milijuna kuna više nego su iznosili (prepravljeni) poslovni rashodi u 2015. od 2,04 milijarde kuna, a to povećanje za 2016. u izvješću su objasnili "rezultatom prepravke vezane uz vrednovanje zaliha u 2015. i prethodnim godinama".


Ukupne obveze PIK Vrbovca krajem prošle godine bile su 764 milijuna kuna, od čega se na kratkoročne odnosilo 698 milijuna kuna, a na dugoročne 66 milijuna kuna. Prepravljeni podaci o tim obvezama za 2015. pokazuju da su iznosile 584 milijuna kuna, što znači da su u 2016. povećane za 180 milijuna kuna, pri čemu su kratkoročne obveze povećane za 164 milijuna kuna, a dugoročne za 16 milijuna kuna.

Prošle je godine povećana i ukupna imovina, na 1,4 milijarde kuna, s 1,2 milijarde kuna koliko je prema prepravcima bila krajem 2015.

Pritom je kratkotrajna imovina u 2016. povećana na 689 milijuna kuna ili za 220 milijuna kuna.

"Kratkotrajna imovina i kratkoročne obveze su povećane zbog iskazivanja ranije nepriznatih obveza i potraživanja po regresnim mjenicama u iznosu od 78 milijuna kuna", objašnjava se u izvješću, uz dodatak da je s druge strane kratkotrajna imovina umanjena za iznos od 85 milijuna kuna troškova koji nisu zadovoljli kriterije za uključivanje u vrijednost zaliha.

U poljoprivrednom sektoru Agrokora, koje obuhvaća Belje, PIK Vinkovce i Vupik, ostvaren je lani neto gubitak od 300 milijuna kuna.

TEKSTUALNI PRIJENOS

15:56 "Što se tiče gubitka ne bih zbrajao gubitke firmi."

15:53 "Vrijednost bilance je smanjena za 13 milijardi kuna, Agrokorove kompanije vrijede 13 milrd kuna manje nego što je bilo prikazano.", kaže Ramljak.

15:50 "Odgovornost onih koji su bili članovi uprave i predsjednici uprave u trenutku kad su se radila izvješća koja su bila objavljena i prepravljena."

15:45 "Glavni generator iskaza promjena vrijednosti  koje su se dogodile na Konzumu je proizašlo iz testa vrijednosti imovine. Odnosno testa na umanjenje vrijednsoti imovine", pojasnila je Lozić, zadužena za financije Konzuma. "Neke se stavke ne mgou se dovesti u izravnu vezu sa stvarnim ulaganjima u te kompanije. Kapitalizacija troškova u prethodnim razdobljima. "

15:43 "Deset milijardi kuna ispravka vrijednosti je ključna brojka. Ja vam neću govorit je li došlo do nepravilnosti. O tome vam neću govorit dok ne budemo imali podatke o Agrokoru. Došlo je do računovodstvenih nepravilnosti. To je sve.

15:38 "Ja ne vidim kako je moglo doći do promjene poslovnih politika. I da onda prema tome se mijenjaju i računovodstveni standardi koji su međunarodni i jedni jedinstveni."

15:35 U prvih devet mjeseci ove godine Konzum prikazuje operativnu dobit. Tako da nam to daje nadu da ćemo do kraja godine sve kompanije imati u pozitivnom poslovanju.

15.35 Većina ispravaak je jednokratne prirode. S revidiranim izvješćima 2017. sigurno nećemo slušati i gledati ovakve brojke. najveći utjecaj u ovim ispravcima, imaju potraživanja prema grupnim kompanijama, uglavnom prema Konzumu.

15:33 Jamnica je poslovala s gubitkom (nakonispravak) od 317 milijuna kuna, ukupna kapital je iznad visine kapitala 1,200 mlrd kuna. Ispravci vrijednosti su zanemarive i većinom dolaze od otpisa Konzumu.

15:31 Divizija prehrane je najbolji dio kompanije. Imaju stabilno poslovanje, izbacuju najbolje profite. Mislim da je njihovo poslovanje u budućnosti neupitno. Ledo Grupa (Frikom plus Ledo Čitluk", u 2016. godini gubitak imaju od 270 milijuna kuna, ali još uviek ima snažan temelni kapital, od 1,314 mlrd kuna.

15:31 "Prinosi na pšenici su bili rekordni, očekujemo da će sve tri kompanije u buudćnosti poslovati s odličnim profitima i daneće imati nikakvih prolema s kapitalom u budućnosti."

15:30 Pik Vinkovci, isrvaka vrijednsoti zaloiha je imalo 322 milijuna kuna, gubitak je bio 233 milijuna kuna,m gubitak iznad visine kapitala 269 milijuna kuna.

15:29 Vrijednost zaliha na Belju smo korigirali za 455 milijuna kuna. Belje ima pozitivan kapital još uvijek.

15:25 "Tisak je imao određeni broj ispravaka vrijednosti. Neto rezultat je 388 milijuna kuna, njegov gubitaka na kapital je 212 milijuna kuna. Da nije bilo vrijednosnog usklađenja Tiska ne bi imao ovakav negativni kapital.

15:22  "Konzum ima preko 3 milijuna razlitilih računovoddstvenih stavki, a morate pregledati svaku stavku. 10,5 mlrd je poslovni prihod, gubitak je 1,85 lrd. Bilanca je negativna, ukupan kapital Konzuma je negativan. To ne znači da je kompanija na operativnoj strani loše poslovala. To vam govorim da ne unesemo nepotrebnu nervozu kod naših zaposlenika. Ovo je rezultat otpisa koji se godinam skupljao.  Sada krećemo s čistim računima. "

15:00 "Želio bih naglasiti da ćemo prezentirati isključivo samo rezultate pojedinih kompanija koje su su sastavju Agrokor koncerna. Nećemo prezentirati konsolidirane podatke i podakte za Agrokor", rekao je Ramljak. "Sve ovo nije bilo lako raspetljati", dodao je.

"Sa mnom su Ines Lozić, zadužena za financije Konzuma i Bošnjak zadužen za financije Agrokora. Oni će znati odgovoriti na svako vaše pitanje.", rekao je Ramljak. PwC je napravio reviziju 27 društava.

"Neki od izvještaja sadrže značajne ispravke na izvještajima za 2015. i 2016. Da nije bilo ovog zakona financijski izvještaju bi doveli u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i kompanije, to jest trebao bi se otvoriti stečajni postupak.", govori Ramljak. Otkrio je da su neke stvari u 2015. bile krivo knjižene i neke stavke nepravilno vrednovane.

"Gubitak u maloprodaji 2016. iznosio je 2,24 mlrd kuna. 1,859 mlrd kuna ide na Konzum, a 388 milijuna kuna ide na Tisak".

U 2015. godini je Konzum prikazao dobit od 235 milijuna kuna, ali stvarni rezultat  je gubitak od  milijardu i 400 milijuna kuna.

"Konzum je imao gubtiak iznad visine kapitala", dodao je.

"Većina tih ispravaka dolazi oko potraživanja unutar kompanija grupe. "

Nakon objave rezultata na Indexu ćete moći pročitati analize i reakcije.

 

Revizija Jamnice by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.