VIDEO , FOTO Prosvjed žena pred vladom

Foto: Pixsell/Patrik Macek

POVODOM Međunarodnog dana žena udruga Ženska mreža Hrvatske održava protestnu akciju pod nazivom "Blagajnica hoće ići na more!". 

Vladi RH će predati zahtjeve za zakonodavne i provedbene mjere nužne za unapređenje stanja radnih prava žena.

Ta su prava, kažu iz Ženske mreže Hrvatske, kontinuirano kršena i umanjivana, posebno u trgovini i uslužnim djelatnostima, gotovo jedinim preostalim sastavnicama hrvatskog gospodarstva. Udruga će pozvati vladu da 'zaustavi rastakanje radnih i drugih prava žena'.

Ne smiju 'cinkati' šefove

"Žene u trgovini, pogotovo blagajnice, potpisuju petogodišnji ugovor o tome da neće otvoreno govoriti u kakvim uvjetima rade. Zbog toga, mi koje nismo blagajnice, smo došle ovdje danas da odamo počast ženi koja je dobila otkaz zbog dvije 'šnite' pršuta. Odajemo počast onoj ženi koja je svoju plaću morala potrošiti upravo u onoj trgovini u kojoj radi i svim onim bezimenim ženama koje strepe za svoju egzistenciju i neće progovoriti o tome kako im je na radnom mjestu. Kako što je rečeno u saboru neki dan, da žene ne smiju cinkati svoje muževe, još više vrijedi pravilo da radnice ne smiju cinkati svoje šefove. Usta su im čvrsto zatvorena strahom da će ostati bez posla i jedinog izvora prihoda. Naša 'blagajnica' je oličenje svih onih koje se danas nisu usudile doći. A nisu došle i zato što rade, rade na poslu, u kući, s djecom, rade na crno kako bi mogle opstati i prehraniti svoju djecu. Mi smo ovdje kako bismo ispričali njihovu priču", naglašavaju u Ženskoj mreži.

54 posto radno sposobnih žena zaposleno

Koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov poručila je da su žene trostruko opterećene jer rade na poslu, kod kuće i vjerojatno još negdje na crno kako bi mogle prehraniti djecu.

"Žene rade od 0 do 24 sata. Samo 54 % radno sposobnih žena je zaposleno. Žene primaju manje plaće od muškaraca za isti posao. More je simbol vrhunskog luksuza za hrvatske žene i hrvatske radnice. Za to smatramo odgovornom Vladu RH. Zanemarena je briga o ljudima. Zato ćemo Vladi RH predati zahtjeve iako očekujemo da će oni biti ignorirani i prešućeni i neće doći u bilo kakvu javnu raspravu", upozoravaju iz Ženske mreže.

"Tražimo od Vlade RH donošenje zakona koji će štititi zviždačice i zviždače, provođenje redovnog financijskog nadzora nad poslovanjem korporacija, trgovačkih lanaca, posebno strateških tvrtki, jasnije istraživanje ograničavanja rada na određeno vrijeme i sustavnu kontrolu istog, obavezan roditeljski dopust za očeve u trajanju polovine ukupnog roditeljskog dopusta i očitovanje vlade o ovim zahtjevima", poručili su vladi iz Ženske mreže Hrvatske.

Manje plaćene od muškaraca na istim poslovima

Neva Tolle upozorila je da su žene potplaćenije od muškaraca iako su obrazovanije, prve dobivaju otkaze, a nakon što zatrudne imaju opciju dati otkaz, dobiti otkaz ili se vratiti na slabije radno mjesto s manjom plaćom. "Vlada stoga treba prilagoditi zakone i sankcionirati poslodavce koji se tako ponašaju, čak i privatne poslodavce bez obzira na gospodarsku situaciju", poručila je Tolle.

Genov je ispričala da živi na moru gdje su u ugostiteljskom objektu zaposlene dvije žene koje rade od šest ujutro do dva u noći. Iako nije potrebna neka složena matematička radnja da bi se zaključilo da se te žene izrabljuje nije joj poznato da je neki poslodavac zbog toga kažnjen. "No, ako imate deset kuna viška u kasi bit ćete kažnjeni jer država pazi da dobije svoj porez", kazala je Genov.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.