Vagnerovci viđeni u Venezueli? Zelenski: Kamo god idu, donose smrt i nestabilnost

Foto: EPA, Screenshot: X

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je zabrinut zbog informacija da su plaćenici iz grupe Wagner viđeni u Venezueli s tamošnjom vojskom pod zapovjedništvom bivšeg predsjednika Nicolasa Madura.

Podsjetimo, Maduro je proglasio pobjedu na nedavnim predsjedničkim izborima unatoč sumnjama na to da su izbori namješteni, što je pokrenulo val prosvjeda. Zelenski je rekao da je ovo primjer ruskog uplitanja u poslove drugih zemalja.

"Izvještaji o prisutnosti ruskih Wagnerovih plaćenika u Venezueli s vladinim snagama su zabrinjavajući. Kamo god ovi zločinci idu, donose smrt i nestabilnost", napisao je Zelenski na X-u.

"Ovo je živi primjer besramnog ruskog miješanja u poslove drugih zemalja"

"To je živi primjer besramnog ruskog miješanja u poslove drugih zemalja, kao i njihove poznate strategije sijanja kaosa širom svijeta", dodao je.

Zelenski je rekao da je jedini izlaz iz teške situacije u Venezueli putem mirnih i demokratskih procedura, a ne slanjem ubojica da dodatno pogoršaju situaciju.

"Osuđujemo upotrebu sile protiv mirnih prosvjednika i pozivamo sve da poštuju volju naroda. Pravi lideri se ne skrivaju iza leđa plaćenika od svog naroda", napisao je Zelenski na X-u.

Prije dva dana pojavile su se informacije da su vagnerovci u Venezueli, gdje pomažu u suzbijanju prosvjeda. Snimke na društvenim mrežama pokazuju navodnog vagnerovca među državnom vojskom na brifingu uoči suzbijanja prosvjeda.

Ubijeno najmanje 17 prosvjednika, oko 750 uhićeno

Podsjetimo, venezuelski izborni savjet službeno je proglasio Nicolasa Madura, koji je na vlasti od 2013. godine, pobjednikom nedavnih predsjedničkih izbora. Oporba tvrdi da je prema brojanju oko 90% glasova njihov kandidat Edmundo González pobijedio.

Kada su Gonzálezovi pristaše izašli na ulice u znak prosvjeda, suprotstavile su im se snage sigurnosti i naoružane provladine bande. 

Najmanje 17 prosvjednika je ubijeno, a oko 750 ih je uhićeno, prema riječima državnog tužitelja.

Ministri vanjskih poslova G7 izrazili su zabrinutost zbog prevare tijekom prebrojavanja glasova na predsjedničkim izborima u Venezueli.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da Sjedinjene Države smatraju Gonzáleza pobjednikom venezuelskih izbora.

Blinken je također izrazio zabrinutost za sigurnost lidera venezuelske opozicije, posebno Gonzáleza i Corine Machado.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.