Vatikan reagirao na slučaj Dajla: Jako su začuđeni, mislili su da je premijerka za suradnju

VATIKAN se popodne oglasio i preko Tiskovnog ureda poručio da je Sveta Stolica "iskreno začuđena" odlukom ministra Bošnjakovića da proglasi ništavnim povratak samostana Dajla Katoličkoj crkvi.

Iz Vatikana su priopćenje nacifrali diplomatskim rječnikom, ali žalovanje i revolt itekako su primjetni.

"Vijesti o poništenju, odnosno o "proglašenju ništavnim", koju je donijelo Ministarstvo pravosuđa, pobuđuju iskreno čuđenje zato što je hrvatska premijerka iskazala namjeru da se problem do kojeg je stalo i Hrvatskoj i Svetoj Stolici rješava u duhu suradnje. Takav postupak nije u skladu s temeljnim načelom pravne sigurnosti", stoji u potpisu Federica Lombardija, ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice. 

Vatikan je ostao šokiran Bošnjakovićevom odlukom da izvan snage stavi rješenje Istarske županije kojim je župi Dajla predano vlasništvo na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla.

Bošnjaković je ustvrdio da se radi o sporu koji se ne može rješavati u upravnom postupku naknade imovine oduzete za vrijeme komunističke vlasti, jer su ta pitanja riješena međudržavnim sporazumima.

Iz Vatikana poslali notu Jandrokovićevu ministarstvu

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je da je zaprimilo notu Državnog tajništva u Vatikanu kojom je zatraženo pojašnjenje odluke Ministarstva pravosuđa o poništenju dosadašnjih rješenja o povratu imovine župi Dajla te vraćanju predmetne imovine Republici Hrvatskoj.

"Nakon analize sadržaja note Svete Stolice, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, u suradnji s drugim nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj, uputit će odgovor na navedenu notu", priopćeno je iz Jandrokovićevog ministarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.