V.d. osječko-baranjskog župana: Hrvati u RS-u suočeni s problemima na dvije razine

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Vršitelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić i potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić potpisali su danas u Osijeku pismo namjere o suradnji te županije i predstavnika hrvatskog naroda u Republici Srpskoj u BiH.

Riječ je o formalnom činu kojim se ojačala i podigla i tako već jako dobra suradnja, na višu razinu, izjavio je Lukić.

"Hrvati su u Republici Srpskoj suočeni s problemima i na lokalnoj i regionalnoj razini"

Naglasio je kako je poznato s kakvim se teškoćama i problemima nosi hrvatski narod kao jedan od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, pogotovo na području Republike Srpske. "Hrvati su u Republici Srpskoj suočeni s problemima i na lokalnoj i regionalnoj razini", dodao je.

"Ovim činom želimo dati do znanja da postoji snažno zajedništvo i povezanost Hrvata u Hrvatskoj i BiH koje je bilo izraženo i u najtežim vremenima, a identitet hrvatskog naroda u BiH nikada nije bio upitan", rekao je Lukić.

Pranjić: Kao konstitutivan narod u BiH maksimalno se trudimo biti predvodnici njezina europskog puta

Napomenuo je kako će se i dalje raditi na očuvanju i jačanju identiteta hrvatskog naroda u BiH, pogotovo na području Republike Srpske, te zajedno raditi na projektima prekogranične suradnje i, što je posebno važno, na putu BiH prema Europskoj uniji.

Potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda Davor Pranjić podsjetio je kako Hrvati u RS-u i dalje posjeduje ogroman broj imovine, odnosno zemljišnih posjeda (grunta) u svom vlasništvu, koji se uglavnom nalazi na perifernim ili ruralnim mjestima s problematičnom lokalnom infrastrukturom.

"Kao konstitutivan narod u BiH maksimalno se trudimo biti predvodnici njezina europskog puta, što se osobito vidi od kada je gospođa Borjana Krišto na čelu Vijeća ministara BiH te smo dobili pretpristupne pregovore", istaknuo je Pranjić.

"Suradnja s Osječko-baranjskom županijom je odlična, od njih učimo o pristupnim pregovorima"

Naglasio je i odličnu suradnju s Osječko-baranjskom županijom od koje uče o pristupnim pregovorima, sada i Schengenu i svim benefitima koje daje europska zajednica.

"Rijeka Sava", dodao je Davor Pranjić, "za nas nije granica, nego mjesto preko koga možemo, trebamo i komuniciramo kako bi izvukli sve benefite na korist kako hrvatskom narodu, tako i ostalima u BiH."

Lukić je zaključno poručio da su institucije OBŽ-a, poput Regionalne razvojne agencije, na raspolaganju Hrvatima iz Republike Srpske te da osim financijske pomoći stoje na raspolaganju i za različite projekte poboljšanja infrastrukture, potrebe vjerskih zajednica, za kulturne manifestacije i kulturu općenito, a sve u cilju očuvanja identiteta hrvatskog naroda na tom području BiH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.