DHMZ: Najviše kiše u Zagrebu će pasti večeras i noćas, moguće poplave cesta i domova

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Očekuje se da će najveća količina kiše na zagrebačkom području pasti večeras. Lokalno može pasti obilna kiša, između 20 i 70 milimetara, s mogućnošću još intenzivnijih pljuskova koji mogu donijeti i do 20 milimetara kiše u kratkom vremenskom razdoblju, rekli su iz DHMZ-a za Index.

„U usporedbi s prosječnim vremenskim uvjetima za početak kolovoza u Zagrebu, ove oborine predstavljaju značajan porast. Prosječna tjedna količina oborine u ovom razdoblju iznosi 17 milimetara, dok je mjesečni prosjek 86 milimetara", poručuju.

Rastu Sava i gradski potoci

Upozoravaju da je u dijelovima grada Zagreba gdje će biti obilna i intenzivna kiša moguća pojava urbanih poplava, a u neposrednoj okolici će brzo i bujično rasti gradski potoci Bregana, Gradna, Sutla, Krapina. Rijeka Sava na ulazu u Hrvatsku brzo raste zbog obilne oborine uzvodno u Sloveniji te bi vrhunac kroz Zagreb trebao proći kasno večeras, odnosno noćas unutar mjera obrane od poplava.

„Kao što je navedeno u upozorenju na našim mrežnim stranicama, građani trebaju biti spremni  zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Građane upućujemo da prate informativne emisije te Ravnateljstvo civilne zaštite koje je izdalo korisne informacije, letak i brošuru vezano uz poplave te grmljavine“, poručuju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.