Većina azijskih burzi pala, kineske porasle

Ilustracija: EPA

Na većini azijskih burzi cijene su dionica danas pale, kao i dan prije na Wall Streetu, dok su na kineskim tržištima porasle, što se zahvaljuje korekciji nakon jučerašnjeg oštrog pada.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7 sati u minusu 0,3 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Japanu pale između 0,3 i 1,8 posto, dok su u Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,4 i 0,9 posto.

Rast kineskih tržišta zahvaljuje se korekciji cijena dionica nakon jučerašnjeg oštrog pada, dok ulagači čekaju konferenciju za medije u četvrtak kada će kineske vlasti pojasniti cjelokupni plan gospodarskih poticaja i mjera za rješavanje krize na tržištu nekretnina.

Ostale burze u regiji prate, pak, jučerašnji pad Wall Streeta, kada su Dow Jones i S&P 500 skliznuli oko 0,8, a Nasdaq indeks oko 1 posto.

Pad S&P 500 i Dow Jonesa s rekordnih razina ponajviše je posljedica pada cijena dionica u tehnološkom i energetskom sektoru.

Pod najvećim su pritiskom bile dionice proizvođača čipova zbog slabijih nego što se očekivalo procjena daljnje prodaje ASML Holdingsa, ali i zbog napisa da američke vlasti kane ograničiti izvoz čipova za umjetnu inteligenciju.

Nakon što je dan prije cijena čipova Nvidie skočila više od 2 posto, na rekordne razine, jučer je pala više od 4 posto, dok je indeks sektora proizvođača čipova potonuo više od 5 posto.

U energetskom su sektoru, pak, cijene dionica u prosjeku pale 3 posto jer su, nakon snažnog rasta posljednjih tjedana, jučer oštro pale cijene nafte.

Dolar oslabio, cijene nafte blago porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala s najviše razine u dva mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,25 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,30 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 149,50 na 149,15 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0890 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0905 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,31 posto, na 74,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,37 posto, na 70,85 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.