Veledrogerije ozbiljno zaprijetile. Stigao odgovor Beroševog ministarstva

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HUP - Koordinacija veledrogerija pozvala je u priopćenju nadležne institucije na "hitnu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima te zaštitila radna mjesta."

HUP - Koordinacija veledrogerija upozorava na, kako navode u priopćenju, "povijesno najveći dug bolnica za lijekove i medicinski potrošni materijal prema veledrogerijama, koji na dan 31.5.2024. iznosi 600.000.000,00 eura, dok dospjeli dug prelazi 400.000.000,00 eura."

U samo posljednjih pet mjeseci dug je, kažu, porastao za 200.000.000,00 eura, "što ozbiljno ugrožava ekonomsku održivost poslovanja veledrogerija."

"Ovo je posljednje upozorenje i apel na hitno rješavanje ove neizdržive situacije", naglasili su i upozorili kako poslovanje u ovakvim uvjetima nije održivo ni prema jednom ekonomskom modelu.

Stigao je odgovor Beroševog ministarstva. Prenosimo ga u cijelosti u nastavku teksta.

"Ministarstvo zdravstva zajedno sa HZZO-om i Ministarstvom financija, a sukladno ranije postignutom dogovoru s veledrogerijama, već dugi niz godina održava partnerski odnos u svrhu očuvanja održivosti zdravstvenog sustava na način da se dospjele obveze prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala smanje na prihvatljive rokove dospijeća i to:

-     Za ljekarne na 120 dana

-     Za bolničke zdravstvene ustanove na 180 dana

Na dan 31. prosinca 2023. godine dospjele obveze svih ljekarna smanjene su ispod 120 dana, te su iste u navedenim rokovima dospijeća zadržane i do danas. Što se tiče bolničkih zdravstvenih ustanova, dospjele obveze su na dan 31. prosinca 2023. godine svedene u prosjeku na manje od 180 dana. I u 2024. godini Ministarstvo zdravstva zajedno sa HZZO-om i Ministarstvom financija poduzima sve potrebno u svrhu rješavanja navedene problematike. Tako je prošli tjedan bolničkim zdravstvenim ustanovama isplaćeno 7,5 milijuna eura za podmirenje dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, a tijekom narednog razdoblja očekuje se isplata dodatnih sredstava za navedenu namjenu.

Važno je posebno naglasiti da se iznos ukupnih i dospjelih obveza na dan 31. svibnja 2024. godine nalazi na približno istoj razini kao i prethodne 2023. godine što ne odgovara opisu “povijesnog duga” koji se spominje u javnom prostoru", kažu iz Beroševog ministarstva. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.