Veleposlanica SAD-a: Drago mi je što u Istri živi veliki broj Amerikanaca

Foto: HINA/ Daniel SPONZA

Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes posjetila je danas Istarsku županiju gdje je na sastanku sa županom Borisom Miletićem izrazila zadovoljstvo što u Istri žive brojni Amerikanci koji cijelu Hrvatsku doživljavaju kao sigurnu zemlju.

"Drago mi je što u Istri živi veliki broj Amerikanaca koji su istinski sretni i koji cijelu Hrvatsku doživljavaju kao iznimno sigurnu zemlju. Također, u SAD-u živi gotovo 1.8 milijuna potomaka Hrvata koji su, također, vrlo uspješni i doprinose razvoju SAD-a zajedno sa svim drugim zajednicama", rekla je veleposlanica Rayes, dodavši kako se nada nastavku zajedničke uspješne suradnje.

Župan je, poželjevši dobrodošlicu veleposlanici, Istru opisao kao naprednu regiju, bogate povijesti i multikulturalnog karaktera.

"Kao županija prioritet su nam obrazovanje, socijalna skrb i zdravstvo, što potkrjepljuju i konkretne brojke, odnosno projekti. No, ono s čime se danas suočavamo je nedostatak radne snage koju rješavamo brojnim mjerama namijenjenih za sektor zdravstva i socijalne skrbi, gdje se podjednako trudimo sačuvati postojeći kadar i privući novi", naglasio je župan Miletić.

Naglasio je da posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju veliki rast broja doseljavanja u Istru što potvrđuje, kako je rekao "da je ona danas napredna i privlačna regija za život i poslovanje". 

Veleposlanstvo dvije godine bilo bez šefa

Zamjenica župana Jessica Acquavita upoznala je veleposlanicu s posebnostima istarskog poluotoka i položajem talijanske nacionalne zajednice u Istri koja je osnažena posljednjih godina realizacijom brojnih projekata, poput nastavka uvođenja dvojezične prometne signalizacije u Istarskoj županiji i niza projekta za očuvanje dvojezičnosti i promicanje talijanskog jezika.

Rođena u Venezueli, nakon iznimno uspješne međunarodne karijere, 49-godišnja Nathalie Rayes je 10. siječnja 2024. godine, pred američkom potpredsjednicom Kamalom Harris, prisegnula na dužnost veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

Američko veleposlaničko mjesto u Zagrebu bilo je upražnjeno više od dvije godine, nakon što je bivši ambasador Robert Kohorst zaključio svoj mandat početkom 2021. Vođenje američkog veleposlanstvu je nakon toga bilo u rukama otpravnika poslova Marka Fleminga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.