VELIKA GALERIJA New York zavijen u crno nakon terorističkog napada, na ulicama FBI

Foto: Getty Images, FAH

NEW YORK je danas zavijen u crno, nakon što je sinoć vozač kamioneta izveo teroristički napad na Manhattanu, pri čemu je ubio najmanje osam i ozlijedio više od 15 ljudi.

>> TERORIZAM U NEW YORKU Objavljene fotografije napadača koji je ubio osam ljudi, iza sebe ostavio jezive poruke

>> TEROR U NEW YORKU Vozač kamiona u New Yorku gazio ljude, najmanje osam mrtvih

>> UZNEMIRUJUĆI VIDEO Pojavile su se prve snimke iz New Yorka

>> Svjedoci napada u New Yorku: "Napadač je izgledao isfrustrirano, zbunjeno i uspaničeno"

Osumnjičeni za napad je iz Uzbekistana i zove se Sayfullo Habibullaevic Saipov, pišu američki mediji. Saipov ima 29 godina i u SAD je došao 2010. godine, a ima vozačku izdanu u Tampi na Floridi.

U nastavku prilažemo fotografije s lica mjesta koje su objavili američki mediji.

 

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Vozač kamiona je, nakon što je pregazio nekoliko ljudi, izašao iz vozila s dva predmeta u rukama koji su nalikovali na pištolje. Policija je na njega otvorila vatru i ranila ga u trbuh, nakon čega je i uhićen. Trenutačno je hospitaliziran i izvan životne opasnosti.

Vlasti smatraju da se radi o terorističkom napadu

Gradonačelnik New Yorka, Bill de Blasio, nazvao je napad, koji se dogodio na praznik Noć vještica i nekoliko ulica od mjesta najtežeg terorističkog napada na New York, "kukavičkim terorističkim činom", ne spominjući džihad.

"To je bio teroristički čin, posebno kukavički teroristički čin usmjeren na nevine civile, ljude koji su živjeli svoj život i koji nisu shvatili što ih je pogodilo."

Dužnosnici američkog ministarstva domovinske sigurnosti kazali su novinarima kako se radi o terorističkom napadu. CNN i New York Times, pozivajući se na pravosudne izvore, javili su kako je pronađena poruka napadača u kojoj tvrdi da je napad izveo u ime Islamske države.

Američki predsjednik Donald Trump je odmah prozvao organizaciju Islamsku državu (IS) i naredio pojačanu kontrolu stranaca koji žele ući u Sjedinjene Države.

"Treba biti politički korektan, ali ne u ovakvim slučajevima", poručio je predsjednik na Twitteru.

"Ne smijemo dopustiti IS-u da se vrati i da uđe u našu zemlju pošto je pobijeđen na Bliskom istoku i drugdje. Dosta je!" rekao je Trump na društvenoj mreži.

Neki mediji pišu da je vozač kamioneta Uzbek, koji je 2010. došao u SAD, izlazeći iz kamioneta povikao "Allahu akbar!" ("Bog je velik!"). Ako se pokaže da je riječ o džihadističkom napadu, bit će to prvi napad takve težine od dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

"Ovo je težak dan za New York", rekao je De Blasio obilazeći mjesto nesreće, jugozapadno od Manhattana, nedaleko od spomenika žrtvama 11. rujna.

"Od rujna 2001. znamo da smo na meti, ali nastavit ćemo život i nećemo dopustiti terorizmu da pobijedi", rekao je Andrew Cuomo, demokratski guverner savezne države New Yorka. Cuomo je najavio pojačane policijske mjere u američkoj financijskoj prijestolnici koju posjećuje velik broj turista. On je kazao kako je napadač, prema dosadašnjim informacijama, djelovao samostalno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.