Veliki eksperiment na Islandu. Uveli četverodnevni radni tjedan, objavili rezultate

Foto: Shutterstock

Islandsko gospodarstvo rastom nadmašuje većinu europskih zemalja nakon uvođenja kraćeg radnog tjedna bez smanjenja plaća, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u petak. Kako prenosi CNN, između 2020. i 2022. godine 51% radnika u zemlji prihvatilo je sudjelovati u eksperimentu tijekom kojeg su radili četiri dana u tjednu za istu plaću.

Prošle godine Island je zabilježio brži gospodarski rast od većine europskih zemalja, a stopa nezaposlenosti jedna je od najnižih u Europi, izvijestili su Autonomy Institute iz Ujedinjenog Kraljevstva i islandska Udruga za održivost i demokraciju (Alda). "Ovo istraživanje pokazuje pravi primjer uspjeha: kraće radno vrijeme postalo je uobičajeno na Islandu, a gospodarstvo je snažno prema nizu pokazatelja", rekao je Gudmundur D. Haraldsson, istraživač u Aldi.

Dva ranija velika eksperimenta

U dva ranija velika eksperimenta provedena između 2015. i 2019. godine zaposlenici u javnom sektoru na Islandu radili su 35-36 sati tjedno, bez smanjenja plaće. Mnogi od njih prije toga su radili 40 sati tjedno.

Eksperimenti su obuhvatili 2500 ljudi - više od 1% tadašnje radne populacije Islanda - i bili su usmjereni na održavanje ili povećanje produktivnosti uz poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Istraživači su utvrdili da je produktivnost ostala ista ili se poboljšala u većini radnih mjesta, dok se dobrobit radnika značajno povećala u različitim aspektima, uključujući smanjenje stresa te poboljšanje zdravlja i ravnoteže između posla i privatnog života.

Nakon provedenih eksperimenata islandski sindikati su pregovarali o smanjenju radnih sati za desetke tisuća svojih članova diljem zemlje.

Gospodarska vitalnost

U 2023. godini islandsko gospodarstvo poraslo je za 5%, čime je ostvarilo drugu po veličini stopu rasta među bogatim europskim gospodarstvima. To je znatno više od prosječne stope rasta zemlje od gotovo 2% u razdoblju između 2006. i 2015. godine.

Međutim MMF predviđa znatno sporiji rast Islanda ove i sljedeće godine. "Predviđa se usporavanje rasta u 2024. zbog daljnjeg smanjenja domaće potražnje i usporavanja rasta turističke potrošnje", navodi MMF.

Niska stopa nezaposlenosti na Islandu snažan je pokazatelj gospodarske vitalnosti, dodali su Autonomy Institute i Alda. U svijetu su provedeni brojni eksperimenti s četverodnevnim radnim tjednom, uključujući uspješan eksperiment 2022. godine u 33 tvrtke, većinom iz Sjedinjenih Američkih Država i Irske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.