Veliki hakerski napad na Njemačku, policija sumnja na "prorusku pozadinu"

Foto: Shutterstock

NJEMAČKA je ovih dana izložena velikim hakerskim napadima. Meta su ministarstva, policija i stranice pokrajinskih institucija. Prema Uredu javnog tužitelja, postoje naznake proruske pozadine ovog hakerskog napada koji je paralizirao internetske stranice niza njemačkih institucija, javlja Tagesschau.

Glavni portal pokrajine Schleswig-Holstein u srijedu je bio privremeno nedostupan. U pokrajini Brandenburg policija je zabilježila hakerski napad na svoju web stranicu. U Saarlandu dio službenih stranica pokrajinskih institucija nije bio dostupan zbog hakerskih napada.

Hakerski napadi su počeli u utorak

U pokrajini Thüringen su u srijedu ujutro stranice ministarstva unutarnjih poslova i policije napali hakeri iz Njemačke i inozemstva. Zbog napada je bio onemogućen pristup stranicama berlinskih vlasti.

Hakerski napadi na web stranice ministarstava ili policije u pokrajinama Mecklenburg-Vorpommern, Donja Saska i Saska-Anhalt bili su poznati već u utorak. 

"Pretpostavljamo da su napadi u različitim saveznim državama bili koordinirani. Nije bilo štete, osim što su web stranice bile privremeno nedostupne", rekla je ministrica za digitalne medije Saske-Anhalt Lydia Hüskens.

Prema njihovim informacijama, stranica nadređenog pokrajinskog portala sachsen-anhalt.de morala je biti ugašena kako bi državna uprava mogla nastaviti raditi sa svojim informatičkim sustavom. Hakeri su paralizirali stranice takozvanim DDoS napadom. 

"Naznake proruske pozadine"

U Donjoj Saskoj sada su pokrenute istrage o računalnim sabotažama protiv nepoznatih osoba. Glasnogovornik ministarstva pravosuđa pojasnio je da je tijekom napada povećan pristup s inozemnih IP adresa.

Istražuje se u svim smjerovima, ali postoje naznake proruske pozadine, rekao je glasnogovornik javnog tužitelja u Verdenu. Prema podacima njemačkog MUP-a, u utorak su bile nedostupne mnoge policijske stranice u državi. Kibernetički ​​napad se nastavlja i danas, ali se web stranicama sada ponovno može pristupiti.

Nikad nije bilo tako velikog napada na stranice berlinske uprave

"Nikad prije nije bilo tako velikog napada na web stranice berlinske uprave", rekao je državni tajnik za digitalna pitanja u Odjelu za unutarnje poslove Senata Ralf Kleindiek. U Brandenburgu je napad paralizirao internetske usluge. Državni ured kriminalističke policije provodi istragu zbog sumnje na računalne sabotaže.

U utorak su hakeri ponovno napali posebnu platformu njemačkog ministarstva razvoja, koja je posvećena temi obnove u Ukrajini. 

Masovni hakerski napadi na stranice njemačkih institucija dolaze tjedan dana nakon što je Njemačka odlučila poslati dodatnih 12 milijardi eura vrijedne vojne pomoći Ukrajini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.