Veteran Drugog svjetskog rata umro dan prije odlaska na proslavu Dana D

Foto: Guardian/Government of Canada

Kanadski veteran Dana D umro je dan prije nego što je trebao prisustvovati godišnjici obilježavanja iskrcavanja na Normandiju u Francuskoj.

Kako piše Guardian, William Cameron (100) bio je topnik na brodu koji je štitio američke vojnike tijekom savezničke invazije na obale Francuske

100-godišnji kanadski veteran Drugog svjetskog rata umro je dan prije nego što se trebao vratiti u Francusku na 80. godišnjicu dana D i bitke za Normandiju.

Ovako je pričao o Danu D. "Bilo je grozno"

Smrt Williama Camerona obznanilo je na Twitteru kanadsko ministarstvo veterana. Trebao je odletjeti u Francusku kao dio kanadskog izaslanstva koje ovog tjedna prisustvuje ceremonijama. 

Cameron je u intervjuima opisivao presudne dane Drugog svjetskog rata. "Bilo je grozno, svi smo bili jako uplašeni", govorio je. Imao je sreću što je prošao samo s lakšim ozljedama, no gotovo 6000 njegovih sunarodnjaka poginulo je tijekom Dana D i u slijedećim tjednima invazije.

“Pamtit ćemo njegovu službu i priču”, rekla je kanadska ministrica za pitanja veterana Ginette Petitpas Taylor.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ugostit će Joea Bidena, britanskog kralja Charlesa III i kanadskog premijera Justina Trudeaua na obalama Normandije, kao predstavnike glavnih zemalja uključenih u iskrcavanje 6. lipnja 1944. godine.

Očekuje se i oko 200 veterana, većina u kasnim 90-ima godinama života.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.