VIDEO 2000 islamista izašlo na ulice Hamburga. Žele kalifat i šerijat

Foto: Profimedia

Oko 2000 radikalnih islamista okupilo se u subotu u njemačkom Hamburgu kako bi pozvali na osnivanje kalifata i provedbu šerijatskog zakona. Skup je organizirala skupina Muslim Interaktiv, za koju njemački obavještajci smatraju da je povezana s Hizb ur-Tahrirom, organizacijom zabranjenom 2003. 

Hamburški ured za zaštitu ustava klasificirao je Muslim Interaktiv kao ekstremistički. Skupinu, osnovanu 2020., predvodi Joe Adade Boateng, također poznat kao Raheem Boateng, koji je govorio na prosvjedu. Hamburg je nedavno zabranio Boatengu da radi kao učitelj zbog njegovih veza s islamizmom, navodi BILD.

Skupina, koja tvrdi da je oko 5000 ljudi prisustvovalo na skupu, oglasila se na Instagramu: "Kolonijalni poredak može nadvladati samo ispravno vođen kalifat - kalifat koji će ponovno omogućiti Židovima, kršćanima i muslimanima da žive u miru zajedno. Kalifat - kraj okupacije, istrebljenja, genocida."

Zastupnik pozvao da ih se zabrani

Muslim Interaktiv bio je aktivan u Njemačkoj tijekom posljednjih godinu dana, organizirajući mnoge skupove, osobito one protiv izraelskih vojnih operacija u Gazi, tvrdi Jerusalem Post. 

Šef hamburške policije Frank Schnabel poručio je za ZDF u travnju da ne vidi pravnu osnovu za zabranu skupine. Isto tako, savezni ministar pravosuđa Marco Buschmann izjavio je da su njihovi pozivi na kalifat "politički apsurdni", ali da nisu kažnjivi zakonom. 

Međutim, Christoph de Vries, zastupnik u Bundestagu, pozvao je na njihovu zabranu, rekavši da su "islamistička, anti-izraelska skupina".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.