VIDEO Amerika bira između dva potpuno pogubljena starca

Foto: Epa

Dok Amerika iščekuje prvu debatu između predsjedničkih kandidata Joea Bidena i Donalda Trumpa, koja će se održati krajem lipnja, nijedan od njih ne izgleda uvjerljivo, nego potpuno pogubljeno.

Odaju dojam da su mentalno nekompetentni

Zasad je najveći naglasak javnosti upravo na pogubljenosti kandidata, svojevrsnoj mentalnoj nekompetenciji Bidena i Trumpa, najstarijih kandidata koji su se ikad kandidirali za predsjedničku dužnost.

Demokrat Biden ima 81 godinu, dok je republikanac Trump samo tri godine mlađi i bit će najstarija inaugurirana osoba ako pobijedi na izborima koji će se održati 5. studenoga. Prema istraživanjima čak četvrtina glasača u zemlji smatra da predsjednik Biden i bivši predsjednik Donald Trump nemaju mentalno i kognitivno zdravlje da bi bili predsjednici.

Nemjerljivo je bitno tko će i kakav će biti predsjednik Amerike

Ne treba posebno objašnjavati koliki je značaj predsjednika najmoćnije zemlje na svijetu. Osim što osoba na čelu Amerike treba predstavljati stabilnost i nuditi kvalitetno vodstvo, predsjednik je odgovoran za kreiranje unutarnje politike ekonomskim i političkim odlukama, ali i ključna osoba za vanjskopolitičke tokove.

Budući da trenutno živimo u svijetu u kojem Rusija i NATO sve češće spominju nuklearno naoružanje, jasno je koliko je važna predsjednikova sposobnost snalaženja u složenim globalnim pitanjima.

Ni Biden, a ni Trump ne odaju dojam osoba sposobnih voditi zemlju u tako kompleksnim okolnostima. Biden se gubi po pozornici i ostavlja dojam da ne zna gdje se nalazi. Popis nezavidnih trenutaka je predug, od miješanja imena ljudi i država, preko zaboravnosti i pozdravljanja mrtvih, do brojnih drugih neugodnih momenata.

Trumpovi gafovi nisu toliko očiti, no njegov problem su sasvim nesuvisli monolozi, skakanje s teme na temu, čime isto ne ulijeva povjerenje.

Trump kritizirao Bidena pa se osramotio

>>Trump pozvao Bidena na kognitivni test pa u sljedećoj rečenici napravio gaf

Trump kritizira Bidena zbog njegovih raznih gafova. Govoreći u Detroitu, doveo je u pitanje predsjednikovu mentalnu oštrinu. "On čak i ne zna što riječ 'inflacija' znači. Mislim da bi trebao napraviti kognitivni test kao što sam ja napravio", izjavio je Trump, prenosi Sky News.

Nekoliko sekundi kasnije nastavio je: "Doktor Ronny Johnson. Znaju li svi Ronnyja Johnsona, kongresmena iz Teksasa? Bio je liječnik Bijele kuće i rekao je da sam ja najzdraviji predsjednik u povijesti pa mi se odmah jako svidio." Međutim, očito je mislio na Ronnyja Jacksona, koji je bio liječnik u Bijeloj kući tijekom dijela njegovog predsjedničkog mandata.

Biden salutirao Meloni i Zelenskom

A koji su to najveći Bidenovi gafovi na koje se poziva Trump?

Svjetski lideri zadnjih dana nalazili su se na skupu G7 koji je ugostila talijanska premijerka Giorgia Meloni. Na jednoj snimci može se vidjeti kako američki predsjednik nespretno salutira Meloni prije nego što je otišao s pozornice. Isto je učinio i pred ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Viralna je postala i snimka koja prikazuje Bidena koji kao da je zalutao te se udaljava od svojih kolega tijekom demonstracije skoka s padobranom. No druga snimka je pokazala kako je američki predsjednik hodao prema grupi padobranaca koji su upravo sletjeli i podigao im dva palca.

"Zamrznuo" se na koncertu

Iz tog primjera vidimo i koliko oponenti američkog predsjednika ustvari poentiraju na njegovoj prečestoj izgubljenosti. Nekoliko primjera koji su bili viralni nismo uvrstili na ovu listu jer je dokazano da su uređeni tako da ne idu Bidenu u prilog.

A da im Biden daje povoda, vidjelo se i kad se "zamrznuo" tijekom jednog koncerta u Bijeloj kući. Na snimci se vide drugi gosti koji plešu, uključujući potpredsjednicu Kamalu Harris, a Biden je mirno stajao oko 30 sekundi.

Kritičari su ga osudili na društvenim mrežama zbog zbunjujuće izjave kojom je potaknuo birače da "odaberu slobodu umjesto demokracije" tako što će ga ponovno izabrati za predsjednika. Inzistirali su na tome da je to još jedan gaf koji pokazuje njegov kognitivni pad. 

I Trump ima teške gafove - Jimmyja Cartera nazvao je Jimmyjem Connorsom

Sve ovo bilo je samo u zadnjih mjesec, mjesec i pol dana. I Trump je u tom razdoblju imao svoje gafove. Bivšeg predsjednika Jimmyja Cartera nazvao je "Jimmyjem Connorsom", legendarnim američkim tenisačem.

Kod Trumpa nije samo stvar u gafovima, već općenito u gomili nesuvislog lupetanja. Na istom skupu u New Jerseyju počeo je govoriti o "vrlo dobrom hot dogu koji je upravo pojeo", prije nego što je prepričao razgovore koje je vodio sa slavnim pjevačima Frankom Sinatrom i Lucianom Pavarottijem o hrani.

Rekao je da mu je Sinatra kazao kako "nikad ne jede prije nastupa", dodajući publici da je poznatom pjevaču odgovorio da on ne nastupa jer je političar. Sinatra je umro 1998., prije Trumpova ulaska u politiku.

Na istom skupu Trump je Hannibala Lectera, fiktivnog kanibala iz knjige i adaptiranog filma Kad jaganjci utihnu, nazvao "dobrim momkom".

Nije znao ni koliko godina ima njegov 18-godišnji sin. U intervjuu za Telemundo kazao je za svog sina: "Prilično je mlad, reći ću da ima 17 godina."

Biden je udovicu Navalnog Juliju nazvao Yolandom

Ovo su gafovi koji datiraju iz zadnjih mjesec dana. Prisjetimo se i najvećih Bidenovih i Trumpovih gafova ikad.

Biden je u veljači Juliju Navalnu, udovicu pokojnog ruskog lidera oporbe Alekseja Navalnog, nazvao Yolanda. "Jasno je da će Yolanda nastaviti borbu koju je Aleksej vodio", izjavio je Biden nakon sastanka.

Već mu se ranije tog mjeseca dogodio sličan gaf kada se sastao s jordanskim kraljevskim parom, kraljem Abdulahom II. i kraljicom Ranijom. Tada je kraljicu Raniju na konferenciji nazvao Rihanna.

Pobrkao Gazu s Ukrajinom, Ukrajinu s Irakom

Biden je egipatskog predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija oslovio kao "predsjednika Meksika". Ovaj gaf posebno je znakovit jer je razgovarao s novinarima nakon što je izvješće o njegovom rukovanju povjerljivim dokumentima pokazalo da je predsjednikovo pamćenje "jako ograničeno".

Biden je u ožujku dvaput pobrkao Gazu s Ukrajinom dok je najavljivao kako će Sjedinjene Države pružiti očajnički potrebnu pomoć ratom razorenom palestinskom području.

Pomiješao je Emmanuela Macrona, aktualnog francuskog predsjednika, s Françoisom Mitterrandom, koji je vodio Francusku od 1981. do 1995., a umro je 1996. godine.

Po publici tražio članicu Kongresa koja je poginula

Posebno zbunjeno izgledao je u jednoj prigodi iz 2022. godine. Nakon što je završio s govorom, uslijedio je pljesak okupljenih, a tada 79-godišnji Biden je počeo silaziti s pozornice. No onda je naglo stao i pogledao sve oko sebe sa zbunjenim izrazom lica.

Iste godine Biden je sudjelovao na konferenciji o borbi protiv gladi održanoj u Bijeloj kući. Tom je prilikom među uzvanicima pokušao pronaći preminulu članicu Kongresa Jackie Walorski, koja je poginula malo prije ovog događaja.

"Jackie, jesi li tu? Gdje je Jackie? Mislio sam da će i ona biti ovdje", rekao je zbunjeni Biden s govornice.

Trump zamijenio lanac trgovina s 9/11

Što se tiče Trumpa, on je, dok je bio predsjednik, zamijenio 9/11 s lancem trgovina 7/11.

Misli i da se rat u Jugoslaviji odvijao na - Baltiku. Konfuziju između Balkana i Baltika Trump  je iznio u razgovoru s čelnicima baltičkih država.

Hamas mu je humus

Nedavno je Hamas, islamističku militantnu skupinu sa sjedištem u Palestini, nazivao humusom. Humus je bliskoistočni umak napravljen od slanutka. Tijekom govora u listopadu, nedugo nakon što je Hamas započeo svoje prve napade na Izrael, Trump je opetovano pogrešno izgovarao ime Hamasa.

Osramotio se Trump i krajem prošle godine. Tijekom skupa, dok je kritizirao Bidena zbog njegovih gafova kao kandidata, imao je vlastiti posrtaj.

"Veliki pozdrav za mjesto gdje smo bili vrlo dobri: Sioux Falls. Hvala vam puno, Sioux Falls", rekao je Trump. Ali Trump je zapravo bio u Sioux Cityju u Iowi, ne u Sioux Fallsu u Južnoj Dakoti.

Zamijenio i Bidena s Obamom, govori da je Orban predsjednik Turske

Nedavno je zamijenio Bidena s - Obamom. "Kad postanem predsjednik, ponudit ću rješenje za užasan rat između Rusije i Ukrajine. (...) A Putin ima toliko malo poštovanja prema Obami da se počinje razbacivati ​​riječju nuklearno", rekao je.

Rekao je da je Viktor Orban, mađarski predsjednik, predsjednik Turske.

"Postoji jedan čovjek, Viktor Orban, je li itko ikada čuo za njega? On je vjerojatno jedan od najjačih vođa bilo gdje u svijetu. On je vođa Turske", rekao je Trump.

U jednom govoru zamijenio je i Nikki Haley, svoju protukandidatkinju na republikanskim predsjedničkim predizborima, s Nancy Pelosi, nekadašnjom predsjednicom Zastupničkog doma. Optužio je Haley da se nije pobrinula za sigurnost tijekom napada na Capitol 6. siječnja 2021. Haley nikada nije služila u Kongresu i radila je u privatnom sektoru tijekom nereda na Kapitolu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.