VIDEO Amerikanci objavili snimku presretanja ruskih aviona. Umalo došlo do nesreće

Screenshot: Norad/X

Sjevernoameričko zapovjedništvo zračne i svemirske obrane (NORAD) objavilo je snimku eskadrile borbenih presretača F-16C, koji su na nebu kod Aljaske prošlog tjedna doživjeli incident.

Naime, par borbenih zrakoplova F-16C poletjelo je kako bi operativno presrelo par ruskih strateških bombardera Tu-95 i njihovu borbenu pratnju. No kako se vidi na snimci, u jednom trenutku ruski borbeni avion Su-35 izvodi leteći manevar "udarca glavom" na vrlo maloj udaljenosti od američkog borbenog aviona F-16C, pritom mu presijecajući putanju.

 

Najbliži susret od 2020.

Portal The War Zone piše da je ovo najbliži susret ruskih i američkih pilota još otkako je strateški bombarder B-52 doživio sličan incident s Rusima 2020. godine iznad Crnog mora.

Snimka koju je objavio NORAD jasno pokazuje koliko je pilot američkog borbenog aviona bio uznemiren manevrom Su-35. Ruski zrakoplov ostao je u međunarodnom zračnom prostoru i nije ušao u američki ili kanadski suvereni zračni prostor. Ova ruska aktivnost kod Aljaske događa se redovito i ne smatra se prijetnjom.

Specifičan manevar

U zrakoplovstvu je manevar headbutt (eng. udarac glavom) kolokvijalni naziv za specifičan manevar u kojem vojni zrakoplov presreće neprijateljski ili neidentificirani zrakoplov i postavlja se ispred njega kako bi ga prisilio na promjenu smjera ili skretanje.

Ovaj manevar uključuje agresivno pozicioniranje presretačkog zrakoplova, često vrlo blizu drugog zrakoplova, kako bi se vizualno i fizički pokazala moć i prisutnost te prisililo cilj na pridržavanje uputa, poput slijetanja ili napuštanja zabranjenog zračnog prostora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.