VIDEO Australska senatorica vikala na Charlesa: Ovo nije tvoja zemlja, nisi moj kralj

Screenshot: YouTube

Kralj Charles suočio se s povicima senatorice "ti nisi moj kralj" netom nakon što je završio svoj govor u zgradi australskog parlamenta. Lidia Thorpe vičući je prekinula ceremoniju u glavnom gradu Canberri na oko minutu prije nego što ju je osiguranje otpratilo.

Kralj se baš udaljio od govornice kako bi se ponovno pridružio kraljici Camilli koja je sjedila na pozornici kada je Thorpe počela vikati dok je hodala prema naprijed iz stražnjeg dijela skupštine. Nakon što je iznijela optužbe za genocid, moglo se čuti kako viče: "Ovo nije tvoja zemlja, ti nisi moj kralj!"

Nakon što se situacija smirila, kraljevski par pozdravio je građane okupljene oko parlamenta. Ljudi koji su mahali malim australskim zastavama cijelo su jutro stajali u redu ispred zgrade parlamenta na jakom suncu. Okupio se i manji broj prosvjednika.

Referendum o odvajanju od monarhije nije prošao

Australija je država Commonwealtha u kojoj kralj služi kao šef države. Thorpe, Aboridžinka koja je neovisna senatorica iz Victorije, dugo se zalagala za sporazum između australske vlade i njezinih prvih stanovnika. Australija je jedina bivša britanska kolonija koja ga nema, a mnogi Aboridžini naglašavaju da nikada nisu prepustili svoj suverenitet ni zemlju kruni.

Desetljećima je Australija raspravljala treba li se odvojiti od monarhije i postati republika. Godine 1999. ta je ideja bila na referendumu, ali je doživjela težak poraz. Međutim, ankete pokazuju da je potpora odvajanju od monarhije od tada porasla. 

Australski premijer Anthony Albanese, koji se rukovao s kraljem neposredno prije nego što je Thorpe počela vikati, dugogodišnji je republikanac. Ipak, njegova stranka isključila je mogućnost održavanja drugog glasanja o tom pitanju u skorije vrijeme, nakon neuspješnog referenduma o priznanju starosjedilačkog stanovništva prošle godine.

Posjet kralja Charlesa prvi je njegov posjet Australiji otkako je naslijedio svoju majku, kraljicu Elizabetu II. Zbog njegova zdravlja turneja je kraća od prethodnih kraljevskih posjeta. Kraljevski par sutra u Sydneyju nastavlja svoje posjet Australiji, prije odlaska na Samou na sastanak zemalja Britanskog Commonwealtha.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.