VIDEO Austrijski mediji: Megaoluja pogodila Beč, a stiže još jedna

Screenshot: Društvene mreže

Rekordno nevrijeme u dijelovima Beča izazvalo je dramatične prizore. Austrijski mediji nazivaju nevrijeme megaolujom te navode da to nije sve - najavljena je nova.

Obilne grmljavinske oluje s rekordnom količinom oborina prouzročile su oko 600 intervencija bečke vatrogasne službe i drugih hitnih službi od jučer poslijepodne do danas. Zbog nevremena došlo je do otkazivanja vlakova i velikih kašnjenja letova. Situacija je bila posebno teška u Döblingu, gdje je ženu voda odnijela pod autobus koji je bio zaustavljen. Hitno je prevezena u bolnicu, gdje je utvrđeno da je u kritičnom stanju.

Vatrogasci su morali podići autobus kako bi je spasili. Prema izvještaju APA-e, pacijentica je smještena na odjel intenzivne njege Opće bolnice u Beču i, nažalost, u životnoj je opasnosti.

@diana.mujad Tragischer Unfall bei starkem Regen: Person von Fahrzeug erfasst #wien #frypgシ #news ♬ Originalton - diana.mujad

Spašen vozač

Nevrijeme je također prouzročilo poplave u drugim dijelovima Beča. Vatrogasci su iz poplavljenog podvožnjaka spasili vozača automobila, a profesionalne vatrogasne postrojbe bile su u stanju pripravnosti ukupno 13 sati od jučer popodne. Podršku su pružili Bečka služba za pomoć u katastrofama i dva dobrovoljna vatrogasna društva. Njihove aktivnosti uključivale su ispumpavanje vode iz podruma i podvožnjaka te oslobađanje ljudi zaglavljenih u dizalima zbog nestanka struje. Radovi na čišćenju nastavili su se i jutros, uključujući uklanjanje srušenih stabala i ispumpavanje vode.

Kako prenosi ORF, u bečkom okrugu Döbling palo je 110 litara kiše po četvornom metru, što je najveća ljetna količina oborina u 152-godišnjoj povijesti mjerenja. Općenito rekord količine oborina iznosi 139 litara, a izmjeren je u svibnju 1885. godine. Na društvenim mrežama pojavile su se slike poplavljenih podvožnjaka.

@anastasiia_tez In Wien Döbling wurden gestern unglaubliche 114 Liter Regen pro Quadratmeter gemessen – davon 94 Liter in nur einer Stunde! Ein Rekord, den es in 152 Jahren Messgeschichte so noch nie gab. 🌧️🌩️ #Wien #Wetter #Rekordregen #Unwetter #Regen #Rain ♬ الصوت الأصلي - RASHA ALZHRANI🤎

Prekidi u željezničkom, tramvajskom i zračnom prometu

Nevrijeme je uzrokovalo prekide na liniji ekspresnog vlaka S45 između Hernalsa i Heiligenstadta zbog poplavljenih tračnica. Osim toga, vlakovi nisu mogli pristupiti stanici Franz Josefs u Beč-Alsergrundu, važnoj za veze sa sjevernim predgrađima. Dvije tramvajske linije u Vienna-Währingu bile su u prekidu zbog pada grane na nadzemni vod.

Oluja je privremeno zaustavila promet u zračnoj luci Beč-Schwechat te uzrokovala višesatna kašnjenja. Prema podacima sa stranice Flightradar24.com, 39 letova kasnilo je prosječno 70 minuta, a jedan let je otkazan.

Nadležne službe izdale su žuto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za istočnu Austriju, uključujući Beč, s mogućnošću novih oluja, jakog vjetra, obilne kiše i tuče.

Klizišta u drugim dijelovima zemlje

U Thumersbachu, u mjestu Zell am See, došlo je do odrona zemlje tijekom noći, pri čemu je teško ozlijeđena jedna osoba. Zemlja je prodrla u kuću i zatrpala stanara. Prema riječima vatrogasaca iz Zell am Seea, spašavanje ozlijeđene osobe bilo je izuzetno otežano.

Situacija u Kaprunu bila je kritična, izvijestio je gradonačelnik Domenik David. Vatrogasne snage morale su raščistiti prometnice, ispumpati poplavljene objekte i preusmjeriti potoke natrag u njihova korita.

Na Schaufelbergu je došlo do nekoliko odrona, a pristup žičari bio je blokiran. Gradonačelnik je napomenuo da su odroni već bili značajni zbog prethodnog nevremena te ih sada treba dodatno raščistiti. Dvije kuće na Schaufelbergu trenutno su odsječene, a njihova opskrba vodom je ugrožena. Radi se na pronalasku alternativnog rješenja. U Kaprunu nije bilo ozlijeđenih.

U općini Niedernsill klizište je tijekom noći zatrpalo cestu Mittersiller Straße (B168). Srećom, nitko nije ozlijeđen, a zgrade su ostale netaknute. Vatrogasci su očistili cestu, koja je ponovno otvorena za promet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.