VIDEO Božinović o popuštanju mjera: Danas bilježimo rast, ne treba se kockati

Davorin Visnjic/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije o situaciji s koronavirusom.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2313. Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta. Preminulo je 8 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 239.254 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5407 preminulo, ukupno su se oporavile 231.534 osobe, od toga 358 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11.725 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.293.415 osoba, od toga 4986 u posljednja 24 sata.

>> PRESICA STOŽERA

"Danas je broj novih slučajeva 388. Prije tjedan dana smo imali 371 novooboljelog, a tjedan dana prije 549 novih slučajeva", kazao je Capak. "Ovo je prvi put nakon više od mjesec dana da je dnevna brojka nešto malo veća nego prije tjedan dana. Trenutna incidencija je 111.4. Najvišu ima Splitsko-dalmatinska, a najmanju Istarska", dodao je Capak. "Nižu incidenciju imaju samo Finska i Danska", dodao je.

O novim sojevima

"Imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja. 

Novo je to da je HZJZ uveo screening test na nove varijante i jučer smo testirali 17 uzoraka od kojih imamo 10 sumnji na novu varijantu, i sve smo uzorke uputili na potvrdu u Infektivnu kliniku. Imat ćemo potvrdu jesu li to UK sojevi ili nisu", rekao je Capak.

"Mi ćemo se sa svim akterima dogovoriti oko toga koliko će tko testova na nove varijante napraviti. Imamo kapacitet da napravimo nekoliko desetaka tih testova", dodao je Capak.

"Osoba kod koje je nađen novi soj je bila testirana kod nas. To je jedna moguća mutacija koja može pripadati drugim vrstama sojeva. Ne znamo kojem, ja to ne bih nazvao nikako brazilskim sojem, možda je to i hrvatska varijanta", objasnio je Capak.

"Jučer je bila znanstvena platforma Europske komisije. Moramo napomenuti da kad je covid krenuo nisu bili tako sofisticirani testovi, isto to moramo raditi sad kad imamo nove sojeve. Plan EU je uložiti više sredstava za PCR testove koji će moći prepoznati različite varijante", nadodala je Markotić.

O cjepivima i planu cijepljenja

"Idući tjedan nam dolazi 23.400 doza Pfizera. Moderna će 25. poslati 16.000 doza. Od AstraZenece 52.658 doza. Do kraja ožujka će to biti nešto više od 700.000 doza. Kraj druge faze ne možemo predvidjeti, ali bit će novih informacija, počet će raditi platforma za cijepljenje. Tad ćemo biti sigurniji", rekao je Capak.

Što ako bude nestašice cjepiva?

"Puno se govorilo o tome, sve ovisi o dinamici pristizanja cjepiva. Moramo razmišljati o svim mogućnostima. Ako rusko cjepivo ne bude odobreno od EMA-e, možemo interventno uvesti cjepivo. Obratili smo se ruskim zdravstvenim vlastima, tražili smo dodatnu dokumentaciju. To je naše nastojanje da napravimo sve moguće za naše građane.

Važna je sigurnost i učinkovitost cjepiva. Sve neprovjereno ne dolazi u obzir. Ali, okrenuli smo se prema drugim situacijama. Sada je jasno koje su to opcije i koji je način da se cjepivo uveze", objasnio je Beroš.

"Dosad su otkrivena 372 slučaja pokušaja ulaska u Hrvatsku s krivotvorenim PCR testovima", rekao je ministar Božinović.

O covid-putovnicama

"U Europi se smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije. Mi ćemo se postaviti praktično, razgovarali smo s nadležnima. Još uvijek je prerano istrčavati toliko ispred, ali postoje kontakti s trećim državama koje su potencijalno dokazane kao tržišta za hrvatski turizam", rekao je Božinović.

"Moramo turizam pokrenuti da bilježimo uspješnu sezonu, uspješniju od prošle", dodao je.

"Ovo je bolest s puno lica, i u postfazi. Još ćemo se dosta godina boriti samo s posljedicama te bolesti", rekla je Markotić.

O izjavama Milanovića da bi cjepivo naručio od čečenske mafije

"Teško je to komentirati. Postoji procedura o kojoj je puno puta sve rečeno. Naravno da kad se pojave problemi, gledaju se i druge mogućnosti. Mi ćemo razgovarati s onima koji proizvode cjepiva", rekao je Božinović.

"Njegova je izjava sigurno bila figurativna. Zadatak vlade je na legalni način građanima omogućiti nabavu cjepiva", rekao je Beroš. "Kad razmišljamo o opcijama, one trebaju biti legalne i transparentne", dodao je.

"Mi smo dio EU, poštivat ćemo zajedničke procedure. Ali ako procedure imaju manjkavosti, okrenut ćemo se drugim opcijama. Otvorit ćemo alternativne načine", kaže Beroš. "Ne želim bit odvjetnik Europske komisije", dodaje.

Kako vidite rasplet situacije?

"Jako je teško procijeniti kad ćemo procijepiti veći dio populacije. Imamo i osobe koje su preboljele covid. Ne znamo koliko kod tih osoba traje imunitet. Ne znamo ni koliko će trajati imunitet od cjepiva. Kad nam naraste broj imunih, neće biti toliko osjetljivih osoba da bi se virus mogao brzo širiti. Očekujemo da će pred ljeto situacija biti puno bolja. Ako se cijepite AstraZenecom, vjerojatno nećete morati nositi masku", rekao je Krunoslav Capak.

Cijepljenja preko reda

"Oko 92 posto izvještaja je došlo. Naše službe su u pojedinim slučajevima ponovile upite jer je bilo nekih nejasnoća, to je nekih desetak posto. U člancima me se proziva da ne činim dovoljno. Kad bih i htio, ne mogu kao ministar loviti pojedine slučajeve, za to postoji procedura i osnovano je stručno povjerenstvo", rekao je Vili Beroš.

"Dobit ćete sve podatke. Kritizira se e-cijepi platforma. Ona je dizajnirana prije pojave korone jer su cjepitelji shvatili da je to potrebno, da ne moraju roditelji voditi evidenciju. Pojavom covida nju smo integrirali u borbu protiv covida i ta platforma se aktivirala. Ona ne lovi moguće zloupotrebe. Nadalje, o tome da Ministarstvo nešto krije, mi jesmo vlasnik sustava u kojem je platforma, ali nemamo operatere koji su ovlašteni upravljati takvim platformama. To su HZZO i HZJZ", dodaje Beroš.

"Red se može napraviti kad se kupuju sir i vrhnje, ali takvog reda kad je cijepljenje u pitanju ne može biti. HZJZ je naveo čak sedam prioritetnih skupina, po njima se mora stvoriti red. Taj plan je nastao kad se nisu znale količine niti koliko traje cjepivo. Nije se znalo da će nastajati viškovi. Ministarstvo nije niti planiralo niti organiziralo cijepljenje, ali ga nadgleda. Ako uočimo nepravilnosti, naš zadatak je da reagiramo i mi smo to i napravili. Masovno cijepljenje se organizira po prvi put i mnoge elemente nismo mogli predvidjeti", tvrdi Beroš.

O popuštanju mjera

"Ponovit ću što je rekao Capak, mislim da nama ovaj pad traje više od dva mjeseca. Mi bilježimo mali, ali ipak rast i ne bih davao ocjenu toga. To može biti posljedica vala zahlađenja pa ćemo vidjeti kad zatopli kako će se kretati brojevi za tjedan, dva. Nadamo se da će se zadržati toplije vrijeme.

Kad vidite pad, mi se nadamo da će to nastaviti. Irska je konstatirala da su dosegnuli plato i da neće popuštati mjere do svibnja. Nama je sljedeća prolazna točka kraj ovog i početak idućeg mjeseca. Sigurno ćemo nastaviti donositi odluke na temelju promišljanja i modela. Moramo biti svjesni da se mora zadržati oprez i da se mjere moraju nastaviti provoditi disciplinirano", objasnio je Božinović. "Ne treba se kockati", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.