Video: "Brena može braniteljima reći hvala na odličnoj reklami"

U ZAGREBU se večeras ispred Arene Zagreb okupilo oko 200 do 300 prosvjednika koji su s transparentima u rukama i uz povike "Mi smo Hrvati!", prosvjedovali protiv nastupa Lepe Brene.

Prosvjednici, uglavnom pripadnici braniteljskih udruga i članovi njihovih obitelji uključujući i maloljetnu djecu, dijelili su letke s fotografijom Lepe Brene u maskirnoj uniformi kakvu su tijekom rata u BiH nosili pripadnici vojske bosanskih Srba. Na letcima stoji natpis "Agresija je ljudska sramota, obrana je čast i obaveza".

Prosvjednike su čuvale jake policijske snage koje su tijekom čitavog dana bile razmještene po brojnim punktovima u gradu, kako zbog Breninog koncerta tako i zbog današnjih "pride" i "antigay" povorki.

Prosvjednici protiv Breninog nastupa poručili su da su za humanost i ljudsko dostojanstvo te su razvili hrvatske zastave i uz glavnu cestu koja vodi prema Areni Zagreb zapalili stotine lampiona kao simbol žrtava koje su pale u Domovinskom ratu. Bio je prikazan i transparent s fotografijama žrtava Domovinskog rata, a osim branitelja i invalida Domovinskog rata među prosvjednicima je bilo i mladih ljudi sa crnim odorama.

Policija je izvijestila da su se prosvjednici mirno razišli oko 21.10 sat, kada je koncert počeo. Koncert je završio desetak minuta prije ponoći, a uoči i tijekom koncerta nije bilo policijskog postupanja, doznajemo u zagrebačkoj policiji.

"Nemamo pravo svojom prošlošću opteretiti generacije iza nas"

Povodom prosvjeda branitelja za komentar smo zamolili legendarnog zadnjeg zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića zvanog Mladi Jastreb, koji nam je rekao da za održavanje koncerta Lepe Brene u zagrebačkoj Areni nije niti znao dok se branitelji nisu oglasili prosvjedujući protiv koncerta.

Uoči koncerta i pratećih prosvjeda branitelja, Borković se nalazio u Martinskoj Vesi gdje je sudjelovao u manifestaciji koju su organizirali prijatelji i uzgajivači hrvatskog posavca. Rekao je da smatra kako su branitelji svojim prosvjedom dali još veću reklamu Breninom nastupu te istaknuo da je možda najružnija stvar u cijeloj priči to što bi im Brena nakon svega trebala reći hvala na odličnoj reklami.

Borković kaže da osobno nema kome što braniti pa tako niti Breni nastup u Zagrebi kao niti njenim obožavateljima da slušaju njene pjesme. Isto tako smatra da ne treba niti braniteljima braniti njihovo pravo da prosvjeduju protiv Brene, ali pri tom ističe da su se branitelji borili za slobodnu državu u kojoj svaki građanin može sam odabrati što želi slušati.

Braniteljima je preporučio da bi pametnije bilo da rade na promociji hrvatske glazbe i kulture druženja i slušanja hrvatskih pjesama, a da one koji vole slušati Brenu puste njihovom glazbenom ukusu. Također je rekao da je u utorak imao sastanak s predstavnicima iz Srbije i BiH s kojima je razgovarao o budućim gospodarskim aktivnostima uključujući o konjogojstvu i turističkim aranžmanima koji se mogu realizirati u tom smislu.

"Mislim da nemamo pravo svojom prošlošću opteretiti generacije koje dolaze iza nas. Mi svoje susjede ne možemo promijeniti, a osim toga u prošlosti smo ratovali primjerice s Nijemcima i Talijanima, pa nakon tolikih godina surađujemo s njima, jer samo tako možemo imati budućnost. I zato smatram da ne smijemo svoje teret prenositi na generacije iza nas", zaključio je Borković.

R.I.
Foto: Ranko Šuvar, Boris Kovačev / CROPIX; Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.