VIDEO Četvorci koja je zaradila milijune na svinjama određen istražni zatvor

Foto: PIXSELL/Sanjin Strukic

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor četvorici aktualnih i nekadašnjih čelnika Mesne industrije Vajda koje Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) sumnjiči za milijunsku subvencijsku prijevaru u svinjogojstvu.

Od ukupno devetorice uhićenih u zajedničkoj akciji EPPO-a i međimurske policije, istražni zatvor je određen bivšem dopredsjedniku nadzornog odbora Vajde Miljenku Pivcu, sadašnjem predsjedniku Vajdinog nadzornog odbora Igoru Miljku te bivšem i sadašnjem predsjedniku uprave Alenu Kajmoviću i Vilimu Simonu.

Pivac i Simon su pritvoreni zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, dok je Miljku i Kajmoviću određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Ostala petorica osumnjičenika, za koje se na sudu doznaje da su niže rangirani zaposlenici Vajdinog menadžmenta, puštena su da se brane sa slobode. Sva devetorica osumnjičenika negirala su krivnju.

EPPO-ov tužitelj Vjekoslav Tolnaj kazao je nakon ročišta o određivanju istražnog zatvora da je izdan nalog za blokadu nekretnine u vlasništvu Vajde kako bi se osigurala naplata štete za slučaj da ona bude potvrđena u sudskom postupku.

EPPO je ranije izvijestio kako sumnja da su bivši i sadašnji predsjednik uprave, od ožujka 2018. do lipnja 2023., u koordinaciji s predsjednikom i članom nadzornog odbora podnijeli više zahtjeva za financiranjem u ukupnom iznosu od preko devet milijuna eura, a sve u sklopu hrvatskog Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. do 2020., konkretno, za poboljšanje dobrobiti životinja u svinjogojstvu.

 

EPPO: Krivotvorili prijave za gospodarstva svojih kooperanata

Tužiteljstvo je pojasnilo da se potporom, sufinanciranom sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) s udjelom od 85 posto i državnog proračuna RH s udjelom od 15 posto, korisnicima nadoknađuju izgubljeni prihod i dodatni troškovi nastali ispunjavanjem obveza koje nadilaze standardne zakonske uvjete u uzgoju i tovu svinja.

Iako su znali da njihova tvrtka ne ispunjava te uvjete, osumnjičenici su podnijeli krivotvorene prijave za gospodarstva svojih kooperanata, istaknuo je EPPO.

Tijekom godina, s ciljem lažnog prikazivanja da ispunjavaju tražene uvjete, pet voditelja i kontrolora odjela kooperacije sačinjavali su dokumentaciju u kojoj su neistinito prikazivali da kooperanti tvrtke primjenjuju propisane obveze iz navedene Mjere o uzgoju i držanju svinja za tov pa da stoga tvrtka ispunjava tražene uvjete za dodjelu potpore.

Od ukupno traženih preko devet milijuna eura, tvrtki je isplaćeno više od 5,4 milijuna eura subvencija Unije, naglasio je EPPO.

Kada je utvrdila nepravilnosti u postupanju tvrtke, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uskratila je plaćanje tražene potpore za 2022. od 3,6 milijuna eura te je izdala nalog za vraćanje dijela nezakonito primljenih sredstava, što je rezultiralo vraćanjem približno 1,5 milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.