UPAD RULJE U KONGRES

VIDEO Amerikanci slave crnog policajca koji je junački odvratio rulju od Senata

Screenshot: Igor Bobić/Twitter

MEĐU šokantnim snimkama i fotografijama napada pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa na Kongres prošlog tjedna posebno se ističe snimka na kojoj se usamljeni policajac naizmjence suočava s većom skupinom napadača i bježi od njih po stubištu i hodnicima Kapitola, kako ga ne bi okružili i zatukli. 

"Drugi kat", policajac dovikuje u svoj prijenosni radio, dok prosvjednicima dovikuje: "Odmaknite se!"

Snimka završava kad policajac konačno dolazi do svojih kolega na drugom katu zgrade, gdje onda zajedno zaustavljaju rulju. Bilo sporedno ili ne, teško je ne primijetiti da je policajac crnac, a oni koji ga naganjaju mahom bijelci. Iako se na snimci vidi da je imao pištolj za pasom, policajac ga ni u jednom trenutku nije izvukao, već se s ekstremistima koji su ga proganjali suočavao samo s palicom u ruci. 

>>Napad na Kongres bio je mnogo gori nego se čini: Vješala, plastične lisice i bombe

Sam stajao između rulje i ulaza u Senat

A policajca Eugenea Goodmana Amerikanci su počeli slaviti kao junaka kad se otkrilo zašto se ustvari sam suočio s desničarskim ekstremistima koji su ga onda naganjali po Kapitolu. Goodman je, naime, stajao između njih i ulaza u dvoranu Senata koji je u tom trenutku bio otključan.

Po svemu sudeći, ovaj je policajac bio svjestan toga i zato ih je namjerno odvukao na drugu stranu - dok je hodnik prema ulazu u Senat bio s njegove lijeve strane, on se povlačio uz stepenice s njegove desne strane, prema gornjem katu. 

>>VIDEO Trumpova rulja po Kongresu naganjala crnog policajca

U tom trenutku policajci u dvorani Senata grozničavo su zaključavali desetak vrata koja vode u dvoranu i galerije iznad nje, jednu po jednu, dok je Tajna služba evakuirala potpredsjednika Mikea Pencea. On je, podsjetimo, predsjedao sjednicom na kojoj su se formalno prebrojavali elektorski glasovi i potvrđivao izbor Joea Bidena za novog predsjednika, što su Trump i njegovi pristaše pod svaku cijenu htjeli spriječiti. 

Da je rulja provalila u Senat, moglo je doći do masovnog krvoprolića

A s druge strane vrata u Senat, kroz koja bi rulja ušla da ih policajac Goodman nije odvukao na drugu stranu, čekalo je najmanje pet-šest naoružanih policajaca, izvještava Washington Post. Jedan od njih imao je automatsku pušku. 

Drugim riječima, da je rulja navalila kroz otvorena vrata u Senat, policajci bi gotovo sigurno otvorili vatru na njih, a broj žrtava kaosa u Kapitolu bio bi daleko veći od pet. Naravno, nije teoretski isključeno ni da bi rulja ipak nadvladala policajce i napala senatore i kongresnike koje su ovi štitili. U svakom slučaju, jasno je da bi krv tekla dvoranom Senata. 

Prosvjednici su kasnije uspjeli upasti u dvoranu Senata, ali tek kad je ona bila ispražnjena. 

Policajca je snimio Igor Bobić, reporter Huffington Posta.

"Dok je Trumpova fašistička rulja harala po američkom Kapitolu, ovaj hrabri pripadnik policije Kapitola zadržao je ubilačke buntovnike daleko od dvorane Senata i spasio živote onima unutra. Bog ga blagoslovio za njegovu hrabrost", napisao je na Twitteru kongresnik iz New Jerseyja, Bill Pascrell Jr.

Goodmana je inače snimio reporter bosanskog porijekla Igor Bobić, koji je očito svo vrijeme bio iza policajca i zajedno s njim bježao od rulje.

Drugi reporter, Steven Nelson iz New York Posta, također je s gornjeg kata snimio Trumpove sljedbenike koji proganjaju Goodmana. 

"Trumpovi prosvjednici traže senatore", napisao je Nelson na Twitteru.

A Doug Jensen, koji se na Bobićevoj snimci vidi kao muškarac koji je na čelu rulje i trči za Goodmanom, uhićen je u petak u svom domu u Des Moinesu, Iowa, gdje se slobodno vratio nakon što je provalio u Kapitol.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.