VIDEO Dan kad su Tuđmana pokušali ubiti brutalnim napadom avionima

Screenshot: HRT

Na današnji dan 1991. godine zračne snage Jugoslavenske narodne armije napale su Gornji grad u Zagrebu. Na Banskim dvorima tada se nalazilo nekoliko visokih dužnosnika, uključujući i Franju Tuđmana. U napadu je stradala jedna osoba, a četvero ljudi je ozlijeđeno.

Trojica dužnosnika u Banskim dvorima

U tom trenu u Banskim su se dvorima nalazili predsjednik Franjo Tuđman, predsjednik predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić te Ante Marković, premijer SFRJ. Cilj sastanka bio je nagovoriti Markovića da odstupi od svoje funkcije te da se angažira oko pitanja hrvatske samostalnosti. Jutarnji dio sastanka je obavljen te je trebalo uzeti pauzu za ručak.

Nakon ručka trojica su nastavila pričati u predsjedničkom uredu kada je počeo napad. Tridesetak aviona vidjelo se nad Zagrebom, a njihov cilj bio je Markov trg. Na Banske dvore bačene su dvije bombe, od kojih je jedna pogodila prostoriju gdje su dužnosnici malo prije završili ručak.

Šteta je zahvatila većinu soba u Dvorima, a isto tako su nastradali i zgrada Hrvatskog sabora, Stara vijećnica, crkva sv. Marka, Povijesni muzej, kao i par stambenih objekata u blizini, od kojih najviše dom jednog švicarskog diplomata.

Marković je siguran da iza napada stoji Veljko Kadijević

Marković je iza napada nazvao svoj ured u Beogradu te isprozivao šefa ministarstva odbrane Veljka Kadijevića, kojeg je smatrao odgovornim za napade. Prijetio je da će dati otkaz ako ga se odmah ne smijeni. Ministarstvo je odbacilo optužbe te sugeriralo da bi takvu operaciju prije namjestile hrvatske vlasti nego itko iz Beograda. 

Bombardiranje Banskih dvora rezultiralo je objavama raznih konzulata u Hrvatskoj u kojima se savjetuje svojim državljanima da napuste Hrvatsku iz sigurnosnih razloga. SAD je predložio ekonomske sankcije Jugoslaviji, a Njemačka je JNA nazvala barbarskom vojskom.

Nakon bombardiranja predsjednički ured prebačen je 2.5 kilometara zapadno od centra grada, u vilu Zagorje na Pantovčaku. Prije rata ova je lokacija služila kao dom i radno mjesto raznih visokih dužnosnika u Jugoslaviji, no nakon bombardiranja Banskih dvora Pantovčak je postao glavna rezidencija hrvatskog predsjednika.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.