VIDEO Deseci tisuća ljudi na ulicama Gruzije. Orban dočekan glasnim zvižducima

Foto: Profimedia

Deseci tisuća Gruzijaca okupili su se večeras ispred parlamenta, tražeći poništenje parlamentarnih izbora održanih tijekom vikenda. Skup je produbio političku krizu u zemlji južnog Kavkaza. "Niste izgubili izbore", poručila je predsjednica Salome Zurabišvili prosvjednicima koji su mahali gruzijskim zastavama i zastavama Europske unije. 

"Ukrali su vam glas i pokušali ukrasti budućnost, ali nitko nema pravo na to i nikome to nećete dopustiti", dodala je. Zurabišvili, koja obnaša uglavnom ceremonijalnu dužnost, najavila je kako će i dalje zastupati put u Europsku uniju. 

"Mi nemamo alternativu, želimo ostaviti ovu zemlju sljedećim generacijama", naglasila je. Giorgi Vashadze, čelnik koalicije Ujedinjenog nacionalnog pokreta, rekao je kako oporba neće sudjelovati ni u kakvim pregovorima s vladom te da će se zalagati za nove izbore pod međunarodnim nadzorom. 

Vodeću stranku vodi milijarder koji se obogatio u Rusiji

"Nećemo ući u ovaj parlament. Odbijamo sve mandate. Nećemo ulaziti ni u kakve pregovore. Idemo se boriti do pobjede i obećavamo vam da ćemo sigurno pobijediti zajedno", naveo je. U jednom trenutku putem zvučnika je puštena Oda radosti, himna Europske unije. 

Natia Čačava, prosvjednica koja je bila umotana u gruzijsku zastavu, kazala je da prosvjednici "ne žele Rusiju ili povratak u Sovjetski Savez". 20-godišnjica studentica Lana Togonidze izjavila je kako se nada da će Zapad "vidjeti da gruzijski narod ne stoji uz ovu vladu".

Središnje izborno povjerenstvo priopćilo je da je stranka Gruzijski san na izborima dobila 54.8 posto glasova. Stranka, koju je osnovao Bidzina Ivanišvili, milijarder iz sjene koji se obogatio u Rusiji, postajala je sve autoritarnija u protekloj godini, usvajajući zakone slične onima koje Kremlj koristi za slamanje slobode govora i LGBTQ+ prava.

Blinken pozvao na istragu potencijalnih kršenja

Inače, mađarski premijer Viktor Orban bio je jedan od prvih međunarodnih čelnika koji su čestitali izbornim pobjednicima te se danas uputio u posjet Gruziji. Tamo su ga dočekali prosvjednici koji su mu zviždali. 

Predsjednica Zurabišvili smatra da je prosvjed jedini način na koji Gruzijci mogu "izraziti da su im glasovi ukradeni, da im je ukradena budućnost". Priznala je kako se nada da će Europska unija i Sjedinjene Države podržati prosvjede. 

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je gruzijske političke čelnike da "poštuju vladavinu prava, ukinu zakone koji potkopavaju temeljne slobode, riješe nedostatke u izbornom procesu i pokrenu Gruziju prema njezinoj euroatlantskoj budućnosti".

Pozvao je na potpunu istragu svih izvješća o kršenjima vezanim uz izbore. Glasnogovornica Europske komisije Nabila Massrali je rekla da je kampanja Gruzijskog sna bila "izravno inspirirana" ruskom propagandom i da su postojale "neviđene razine dezinformacija".

Kremlj je odbacio optužbe da se uplitao u izbore. "Ne miješamo se u unutarnje poslove Gruzije i nemamo namjeru miješati se", poručio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Uzvratio je da je Zapad pokušao utjecati na glasovanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.