EU uvela sankcije Bjelorusiji, majka otetog blogera tvrdi da se on bori za život

Screenshot: YouTube

EUROPSKA UNIJA odlučila je sinoć uvesti nove sankcije Bjelorusiji i zatvoriti europski zračni prostor za zrakoplove te zemlje nakon što je Minsk prisilio zrakoplov Ryanaira da sleti kako bi uhitio oporbenog novinara Romana Protaševiča.

Do odluke o novim sankcijama Bjelorusiji došlo je iza zatvorenih vrata, a s obzirom na poslovičnu sporost europskih institucija, radi se o vrlo brzom i oštrom odgovoru na skandalozan potez bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka, koji je poslao borbeni avion MIG da presretne putnički avion u kojem se nalazio Protaševič. Niz europskih čelnika najoštrije je osudilo potez Bjelorusije, a neki su ga nazvali otmicom aviona i državnim piratstvom.

Majka otetog novinara: On ima problema sa srcem

Protaševič se pojavio na snimci na društvenim mrežama, a objavila ju je i državna televizija. Na snimci za koju se ne zna gdje je nastala on je rekao da stoji iza prošlogodišnjih prosvjeda i nereda u Minsku te da u vezi s tim surađuje s vlastima. U snimci je kazao i kako ga u zatvoru tretiraju dobro te kako su izvještaji o srčanim problemima od kojih pati lažni. S obzirom na to da je Protašević, prema izjavama drugih putnika leta, uhićen uz primjenu sile odmah po slijetanju u Minsku te se nalazi pod kontrolom bjeloruske policije, vrlo je vjerojatno da je priznanje iznuđeno.

Njegovi saveznici odmah su se oglasili tvrdeći da je izjavu dao pod prisilom.

"Ovako Roman izgleda kada je pod psihičkim i moralnim pritiskom. Tražim hitno puštanje Romana i svih političkih zatvorenika", tvitala je čelnica bjeloruske oporbe Svjetlana Tihanouskaja. Nešto prije objave snimke njegova majka je rekla da se Protaševič nalazi u bolnici u Minsku i da mu je stanje kritično.

Bjeloruski kanal Belamova, koji funkcionira preko aplikacije Telegram, navodi da su njegovoj majci ljudi iz zdravstva rekli da Protaševič ima problema sa srcem i da mu je stanje kritično. Protaševičeva majka rekla je da informacije koje je dobila iz zdravstva ne može provjeriti, ali je potvrdila da njezin sin ima srčanih problema.

"Zbog srčanih problema ga nisu primili u vojsku, a jednom je bio u predinfarktnom stanju. Ako mu se nešto dogodi, mogao bi dobiti srčani udar", rekla je.

Snažna osuda incidenta

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko suočio se s najvećim izazovom u svojoj 27-godišnjoj vladavini kada su masovni prosvjedi izbili nakon njegove sporne pobjede na predsjedničkim izborima prošle godine. Europski čelnici zaprijetili su ograničiti međunarodni zračni promet iznad Bjelorusije, no potencijalno i kopneni promet zemlje, nakon što je avion Ryanaira bio prisiljen na slijetanje u incidentu koji su zapadne zemlje osudile kao državno piratstvo.

Čelnici EU snažno osuđuju Bjelorusiju zbog incidenta u nedjelju, u kojem je bjeloruski vojni avion presreo let između Grčke i Litve te ga prisilio na slijetanje u Minsku, gdje je Protaševič potom uhićen. Zemlje su pozvale na oslobađanje 26-godišnjeg novinara, čiji je zid na društvenim mrežama iz egzila bio jedna od posljednjih neovisnih platformi za vijesti o zemlji poslije masovnog ugnjetavanja disidenata prošle godine.

Europska komisija (EK) pozvala je bjeloruskog veleposlanika na razgovor. 

"Veleposlanik Aleksandar Mihnevič obaviješten je o snažnoj osudi institucija i članica EU prisilnog čina kojim su bjeloruske vlasti ugrozile sigurnost putnika i posade", priopćila je EK.

"Nečuvena akcija bjeloruskih vlasti predstavlja još jedan očit pokušaj da se utišaju svi oporbeni glasovi u zemlji", dodaje se u priopćenju u kojemu se traži oslobađanje Protaševiča.

I Plenković je osudio otmicu aviona

Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen optužila je Minsk za otmicu putničkog zrakoplova. Washington je također osudio šokantni čin. Šef europske diplomacije Josep Borrell zatražio je oslobađanje uhićenog novinara Protaševiča i pozvao na istragu o tome jesu li međunarodna pravila zračnog prometa prekršena.

Ogorčenje zbog bjeloruskog incidenta vjerojatno će se preliti u raspravu EU čelnika na dugo dogovaranom samitu o tome što učiniti po pitanju odnosa s Moskvom, koja odavno stoji iza Lukašenka.

Na samitu EU sinoć raspravljalo se o jačanju sankcija koje su na snazi protiv Minska te bi također moglo doći do ograničavanja kopnene prometne veze između Bjelorusije i 27 zemalja članica EU. Europska unija razmatra i bojkotiranje bjeloruskog zračnog prostora i zabranu letenja bjeloruskom nacionalnom avioprijevozniku Belaviji s EU aerodroma. Premijer Andrej Plenković objavio je jučer nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom da njih dvojica osuđuju prisilno prizemljenje civilnog zrakoplova Ryanaira u Bjelorusiji i traže međunarodnu istragu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.