VIDEO Golemi otrovni pauci šire se SAD-om. Noge su im duge 10 cm i mogu letjeti

Foto: Profimedia

Sjeveroistok SAD-a priprema se za invaziju golemih otrovnih pauka s nogama dugim oko 10 centimetara. K tome, riječ je o Joro paucima koji mogu letjeti, javlja CBS.

Ranije ove godine New Jersey Pest Control upozorio je na nadolazeće pauke, rekavši da ih je "teško promašiti" jer ženke imaju raspon nogu do 10 centimetara i poznate su po svojim tijelima kričavo žute boje.

"Joro pauke izdvaja njihova sposobnost letenja, osobina neuobičajena među paucima. Ne radi se o letu kao kod ptica, već o korištenju tehnike poznate kao letenje balonom, pri čemu ispuštaju svilene niti u zrak, dopuštajući da ih nosi vjetar", rekli su iz New Jersey Pest Controla.

"Pitanje je kada će pauci stići u New York"

José R. Ramírez-Garofalo, ekolog u Lockwood laboratoriju Sveučilišta Rutgers, rekao je za SI Live da je pitanje kada će - a ne hoće li - pauci stići u New York.

Paučnjaci su porijeklom iz Azije, ali su uneseni u sjevernu Georgiju oko 2010. godine te su se od tamo nastavili širiti. Stručnjaci su upozorili da bi se pauci od 2022. mogli proširiti na New York, ali nijedan još nije otkriven.

"Podaci pokazuju da Joro pauk već nastanjuje veći dio istočnog SAD-a. Dakle, mjesto odakle potječu podudara se s velikim dijelom Sjeverne Amerike i zato se tu mogu nastaniti", rekao je za CBS stručnjak za invazivne vrste David Coyle.

Otrovni su, ali nisu opasni za ljude

Ljudi su prijavili da su vidjeli Joro pauke u većem dijelu istočnog SAD-a, uključujući Floridu, Alabamu, Mississippi, Tennessee, Zapadnu Virginiju, Maryland i Ohio. Andy Davis, istraživač sa Sveučilišta Georgia, vjeruje da bi se pauci ovog ljeta mogli pojaviti diljem New Yorka i susjednih država.

"Čini se da im je u redu živjeti u gradu", rekao je Davis te dodao da je Joro pauke vidio na uličnim svjetiljkama i telefonskim stupovima. 

Joro pauci su otrovni, no Coyle kaže da ne predstavljaju opasnost za ljude. "Taj je otrov rezerviran za stvorenja uhvaćena u njihove mreže, uključujući leptire, ose i žohare. Mogu predstavljati prijetnju domaćim paucima. Nemamo dokaza da je ova vrsta pauka učinila bilo kakvu štetu čovjeku ili kućnim ljubimcima", kazao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.