VIDEO I FOTO Ovako izgleda Trogir, sve je raskopano, ljudi bijesni. "Prijeti kolaps"

Foto: Index

NA ZAPADNOM ulazu u grad Trogir radovi rekonstrukcije najprometnije ulice kasne više od pet mjeseci. Županijska uprava za cestu s radovima je započela u srpnju prošle godine, a sve je trebalo biti gotovo do 20. prosinca. Završetak projekta odgađan je nekoliko puta, stoga je Trogir u predsezonu ušao s raskopanim ulicama, a sudeći prema stanju na terenu, isto ih čeka i u srcu sezone. 

Građani nestrpljivi, a turisti iznenađeni izrovanim ulicama

Naime, radi se o projektu čiji je investitor ŽUC, a 700 metara rekonstrukcije prometnice vrijedne 1.7 milijuna eura, velikim se dijelom trebalo financirati europskim novcem. Izvođač radova je splitski Cestar koji se u prošlosti znao pronaći na meti kritika zbog nepoštivanja rokova. 

 

Radnici na obližnjoj gradskoj tržnici izgubili su nadu da će njihove proizvode na štandovima prestati prekrivati prašina s gradilišta. Požalili su nam se kako svaki dan nabavljaju novu robu, a po završetku dana zbog loše prodaje odlažu je u kontejnere. Gubitke, tvrde, već zbrajaju, a posebno se žale što nitko za njih nema sluha jer Grad i dalje šalje uplatnice. Nestrpljivi su i građani, a turisti vidno iznenađeni izrovanim ulicama zbog čega teže pronalaze parking.

Gradonačelnik: Cijeli grad pati zbog usporenosti i neorganiziranosti

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić kazao nam je kako su prošle godine radove dozvolili u srcu sezone jer su bili ugovoreni do kraja godine zbog europskog financiranja. Prvi rok u prosincu prošle godine, kaže, nije bio realan, no govori kako nije realno ni trenutno stanje u gradu. 

"Cijeli grad pati zbog usporenosti i neorganiziranosti. Mi smo 100 puta tražili i apelirali na investitora da se ubrza dinamika radova, ali nismo puno postigli. Radovi su prvi put odgođeni za 31. ožujka, ali to se donosilo na čitavu dionicu. Nakon toga je krenula kalvarija. 

Upirali smo i molili da se rade popodnevne smjene, kao i subote. Ovdje se radi o jako lošoj organizaciji. Grad je cijeli u prašini. Ne može se doći do Doma zdravlja i hitne jer moraju ići okolo preko Segeta, na što se izgubi više od 20 minuta. 

Grad je paraliziran zbog gužve. Tamo nam je najveći parking u gradu gdje parkiraju turisti. Imat ćemo prometni kolaps. Uz to je upitno i kako će se sezona odvijati. Svi koji dolaze iz zapada iz smjera Šibenika ne mogu ući u grad nego moraju ići okolo", rekao je gradonačelnik Bilić. 

ŽUC se pravdao arheološkim nalazištima, Konzervatorski odjel odbacio njihove tvrdnje

ŽUC je u počecima kašnjenje radova pravdao arheološkim nalazištima, no gradonačelnik Bilić kazao nam je kako su nalazišta bila predviđena projektom te da opravdanje ne vidi u tome. Iz trogirskog konzervatorskog odjela potvrdili su nam gradonačelnikove navode. 

"Prije svega, ne radi se o otkrićima dosad nepoznatih struktura, već se radi o nalazima koji potvrđuju i dopunjavaju rezultate ranijih arheoloških istraživanja i naše spoznaje o povijesnim slojevima kopnenog dijela grada. 

Investitor je imao potrebne informacije za planiranje odgovarajuće dinamike arheološkog nadzora i dodatnih istraživanja, kao i zaštitne konzervacije nalaza. Sigurno je da arheologija u svakom projektu do neke mjere uspori radove, ali u ovom konkretnom slučaju produljenje koje bi proizašlo iz zaštitnih radova na arheološkim nalazima brojali bismo u danima, a ne pet mjeseci, koliko izvedba kasni", kazala je Jasna Popović, pročelnica Konzervatorskog odjela Trogir.

Zapitala se kako izvođač objašnjava zbog čega cesta nije dovršena u preostalih 80% ukupne duljine dionice na kojoj nema arheoloških nalaza ni radova koji bi zahtijevali konzervatorski nadzor. Uzroke kašnjenju, tvrdi, treba tražiti na drugom mjestu, a Index je u razgovoru sa ŽUC-om pokušao doći do razloga zbog kojih gradu prijeti prometni kolaps i slabiji turistički rezultati. 

ŽUC: Zahvat je proširen i na susjedne ulice

Voditelj službe za građenje Hrvoje Balić unatoč probijenim rokovima tvrdi kako se radovi odvijaju u skladu s brojnim nepredviđenim okolnostima na koje su nailazili. Objašnjavaju kako su rekonstruirali i položili većinu podzemnih instalacija, a sada polažu kamene rubnjake i popločavaju nogostup. 

"Unatoč tome što je kanalizacija izgrađena prije više od 10 godina, vlasnici brojnih objekata uz cestu nisu se bili priključili na kanalizaciju. U suradnji s Vodovodom i kanalizacijom, u tijeku radova su sagledani svi ti objekti, kao i planirani objekti, za koje smo imali informacije te su izgrađeni i pripremljeni kanalizacijski priključci, kako bi se izbjegli naknadni prekopi ceste. 

U suradnji s HEP-om položeni su kabeli koji bi trebali znatno poboljšati postojeću elektroenergetsku situaciju u Trogiru i okolici te su napravljene sve pripreme kako bi se u idućem razdoblju u potpunosti uklonila zračna mreža. S Gradom Trogirom, koji je od početka uključen u projekt (od pripreme do faze izvođenja radova) rekonstruirana je i brojna prateća komunalna infrastruktura te je zahvat proširen i na susjedne gradske ulice i javne površine", rekao nam je voditelj Balić. 

Duže radno vrijeme i veći broj radne snage?

Kada su u pitanju arheološki nalazi, tvrdi kako je izvođenje radova zbog njih produženo 20-ak dana. A prema planu izvođača radova, uskoro se bliži po peti put, novi rok završetka tek jednog dijela prometnice. "Prema vremenskom planu koji je dostavio izvođač, radovi na dionici od tržnice/ribarnice do Ulice put kapelice, a koja je još uvijek je zatvorena za promet, trajat će do 7. lipnja", dodao je Balić. 

Dodao je kako izvođač trenutno radi ujutro od 7 sati pa poslijepodne do cca 16-17 sati, a subotom do 13 sati. Od njih su, tvrdi, zatražili produženje radnog vremena, kao i uvođenje dodatnih grupa, kako bi se projekt što prije realizirao. Ipak, unatoč Balićevim navodima, mi smo stanje na terenu u popodnevnim satima zatekli vidno drugačijim. Na gradilištu "leži" teška mehanizacija, a radnici, nabrojeni na prste jedne ruke, rade na zidu pored nogostupa. 

Zbog kašnjenja izgubili skoro milijun eura europskog novca

Kasne li radovi zbog neorganizacije rada izvođača, iz ŽUC-a nam nisu htjeli kazati. No, koji se god razlog krio iza pet probijenih rokova, ŽUC je zbog toga ostao bez skoro milijun eura europskog novca. "ŽUC je iz EU fondova za ovaj projekt dobio ukupno 766.897,14 EUR-a, a ostatak novca osiguran je u proračunu ŽUC-a."

Završetak projekta jedne od najopterećenijih županijskih cesta za njih nije upitan, no građani više ne vjeruju novim datumima koje nadležni izvlače iz rukava. Za njih je upitno kako će se, kada počne turistička sezona, njihov život odvijati na raskopanim ulicama u gradu pod zaštitom UNESCO-a. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.