VIDEO Ispražnjeno jezero Lisičine, tone mrtve ribe prekrile kanal. Ribiči šokirani

Foto: Pixsell/Damir Spehar

Nakon što je ispražnjeno jezero Lisičine kod Voćina, uginula je velika količina ribe. Užasni prizori uginule ribe i nesnosan smrad šokirali su ribiče koji su u petak došli na retenciju Lisičine kod Voćina. Jezero je potpuno isušeno, a ogromna količina ribe ostala je iza brane u bujičnom potoku koji vodi prema Dravi. 

Danas su na teren izašli djelatnici Hrvatskih voda te su sanirali ekocid tako da su ribu vadili bagerom i zakapali, dok je kanal posipan vapnom. Proširio se nesnosan smrad poluraspadnute ribe.

 

"Tamo je bilo nekoliko tona mrtve ribe"

"U tom potoku se napaja i stoka. Tamo je bilo nekoliko tona mrtve ribe. To je već poluraspadnuta riba, koja ne može isteći odande jer je voda istekla iz jezera i u potoku se voda spustila na razinu koja je inače, znači oko 30 centimetara. Svih tih 30 centimetara debljine na mjestima je uginula riba", rekao je za Dnevnik.hr Damir Tankosić iz Ribočuvarske službe virovitičko-podravske županije i Zajednice športskih ribolovnih udruga Orahovica, Čačinci, Zdenci, Crnac i Voćin.

"Navodno je branu podigao djelatnik iz firme Brana d.o.o. iz Virovitice, po nalogu Hrvatskih voda. Međutim, Hrvatske vode tvrde da one nisu dale nalog. Navodno su ujutro u 5 sati došli sanirati uginulu ribu. Ali to je razvučeno već skoro 20 kilometara dalje na ulazak u Dravu", dodao je.

Ribočuvar kaže da je to već treći put u 10 godina da netko dolazi i u potpunosti ispušta vodu iz jezera a da ne obavijesti ribočuvarsku službu ili onoga tko gospodari vodama, a to je ribolovna udruga Virovitičko-podravske županije.

"Problem je nastao i ne može ga se riješiti. Može se samo sanirati"

"Mi poribljavamo svake godine to jezero i to smo dužni čuvati po zakonu. Međutim, nas nitko ni o čemu nije obavijestio, nego su naši članovi ribiči primijetili da nema vode i pozvali nas. Nijedna inspekcija se nije javila. Policija je rekla da to nije u njihovoj nadležnosti, kasnije su mi rekli da su razgovarali s Hrvatskim vodama, koje su im rekle da će oni riješiti problem", navodi Tankosić.

"Nema se što rješavati. Problem je nastao i ne može ga se riješiti. Može se samo sanirati da ne dođe do razvoja raznih bolesti nizvodno", dodao je. No, da stvar bude još gora, navodno se ispušta voda i iz 10 kilometara udaljenog jezera.

"Dobio sam informaciju da se jezero Slanac kod Slatine, 10 kilometara dalje, isto ispušta. Sad idemo i na drugu lokaciju da vidimo zašto se tamo ispušta voda i tko je to odobrio a da mi nismo obaviješteni. Isto to se i tamo može dogoditi, a to jezero je promjera oko 12.5 kilometara, znači šest do sedam puta veće površine, a isto je toliko i više ribljeg fonda u njemu", zaključuje Damir Tankosić.

Odgovor Hrvatskih voda

Hrvatske vode su odgovorile na upit o situaciji s jezerom Lisičine. "U okviru radova preventivne obrane od poplava na retenciji Lisičine u srijedu, 28. kolovoza 2024. godine, izvršeno je otvaranje temeljnog ispusta i ispuštanja vode u svrhu uklanjanja naplavina i sanacije rešetke i zatvarača temeljnog ispusta", navode.

"Za program radova preventivne obrane od poplava Hrvatske vode su ishodile uvjete i mjere zaštite prirode, a ispuštanju se pristupilo sada zbog povoljnih hidrometeoroloških prilika, a u svrhu popravka hidrotehničke opreme retencije Lisičine, kako bi bila funkcionalna i spremna za kišnu sezonu", dodali su.

"Retencija je vodna građevina za koju nije predviđeno akumuliranje vode, dakle, mora biti prazna kako bi punim kapacitetom mogla prihvatiti bujične vode. U suprotnom slučaju može doći do prelijevanja i rušenja brane. Zbog nakupljenih naplavina je došlo do zadržavanja određene količine vode, a nakon ispuštanja je uočena određena količina sitne ribe (babuške i crvenperke, koje su invazivne vrste)", kazali su iz Hrvatskih voda.

"Nakon konzultacija s nadležnom županijskom Javnom ustanovom za zaštitu prirode, izvođač radova je pristupio skupljanju i zbrinjavanju uginule ribe. Na teren izašao vodočuvar i djelatnici Službe za zaštitu voda te je o svemu obaviješten i vodopravni inspektor", dodali su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.