Video - Kajin: Bombu je postavio Thompsonov obožavatelj, ali ima Boga

DAMIR KAJIN, saborski zastupnik IDS-a za Index je rekao da ima Boga, jer je bombaš stradao sam od svoje bombe koju je postavljao.

"Bombu je postavio Thompsonov obožavatelj koji je time htio nanijeti štetu svima onima koji su protiv Thompsona i želio je homogenizirati njegovu publiku. Bombaš je od ranije poznat policiji i ima podeblji dosje. No, tko pod drugima jamu kopa, sam u nju pada. Istra je protivljenjem koncertima Thompsona branila civilizacijske vrednote, a sada su njegovi obožavatelji počeli postavljati bombe. Sada je samo pitanje kada će nama, Thompsonovim protivnicima, početi postavljati bombe", kazao nam je Kajin.

Bombaš ranjen prilikom postavljanja eksplozivne naprave i odmah uhićen

Jutros oko 4.15 sati u Boćarskom domu, u ulici Pod lipom u Pazinu, u kojoj se 20. prosinca treba održati koncert Marka Perkovića Thompsona, došlo je do eksplozije nepoznate naprave, javljeno je iz PU istarske.

Počinitelj je nakon brze akcije policije jutros uhićen. Radi se o 59-godišnjem Vilimu Bonu zvanom Fric s prebivalištem u Pazinu koji je prilikom podmetanja eksplozivne naprave ozlijeđen i trenutno se nalazi u pulskoj općoj bolnici pod zaštitom policije. Kako se saznaje, Bon je htio postaviti nekoliko eksplozivnih naprava ali je ranjen već prilikom postavljanja druge naprave. Boćalište, koje je u eksploziji znatno oštećeno, nalazi se preko puta zgrade policije što je vjerojatno i omogućilo brzo otkrivanje i privođenje počinitelja.

Prema neslužbenim informacijama RegionalExpressa, tijekom jučerašnjeg dana provjeravani su prostori u Boćarskom domu zbog nedostatka dva izlaza koji su potrebni za ispunjavanje uvjeta o sigurnosti za održavanje koncerta. Po istom izvoru postojala je mogućnost da zbog tih nedostataka nadležne službe ne izdaju dozvolu za održavanje koncerta na kojemu se očekivalo više tisuća ljudi. Bomba je eksplodirala u hodniku zgrade kojega dijele Boćalište i Nezavisna istarska televizija (NIT).

Vilim Bon je policiji već dobro poznat, a odsluživao je višegodišnje zatvorske kazne u Hrvatskoj i Italiji. U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća bio je član bane koja je opljačkala nekoliko istarskih banaka, ali provaljivala i u crkve iz kojih su krali vrijedne freske i mumije. Sredinom sedamdesetih je uhićen, te je bio u zatvoru do raspada Jugoslavije. Optužen je da je 1993. godine digao u zrak Hrvatsku pticu iznad Limskog kanala, ali to mu nikad nije dokazano. Dok je živio u Italiji uhićen je u Trstu zbog šverca droge, zbog čega je proveo pet godina u zatvoru. Nakon puštanja na slobodu vratio se u Pazin, gdje je bio osumnjičen da je pomagao pljačkašima poslovnica Istarske banke u Žminju i Taru.

Gradonačelnik Pazina: Koncert Thompsona se sigurno neće održati jer dvorana ne udovoljava uvjetima

Gradonačelnik Pazina Neven Rimanić na izvanrednoj press konferenciji je ustvrdio kako dvorana Boćarskog doma ne odgovara uvjetima za održavanje koncerta te da se koncert Marka Perkovića Thompsona u ovoj dvorani sigurno neće održati. Rimanić je oštro osudio nasilje s koje god strane dolazilo: "Nasilnike moramo optužiti, a građane zaštititi. Koncert se u toj dvorani sigurno neće održati jer moramo poštovati zakonske propise."

Jakovčić: Bombe predstavljaju kraj demokracije i pretvaranje društva u kaos

U povodu eksplozije u Boćarskom domu u Pazinu istarski župan Ivan Jakovčić je poslao priopćenje u kojemu najoštrije osuđuje ovaj čin te traži od nadležnih institucija da se počinitelj primjereno osudi za ovakvo nedjelo.

"U Istarskoj županiji smo posebno osjetljivi na ovakva teroristička divljanja, jer su uperena protiv načela što smo ih ugradili u naš Statut, a kojima proklamiramo toleranciju i suživot na ovim prostorima. Poručujemo svima da se postavljanjem eksplozivnih naprava ne rješavaju odnosi u društvu, jer kada bismo to dopustili, onda bi to bio kraj demokracije uz istovremeno pretvaranje društva u kaos", stoji u Jakovčićevom priopćenju.

Najavljivani prosvjedi i "antikoncerti" zbog Thompsonova nastupa u Pazinu

Thompson bi trebao održati čak dva koncerta u pazinskom Boćarskom domu i to 20. i 21. prosinca, a, kako je naglasio njegov menadžer Zdravko Barišić, po potrebi i više, ovisno o interesu.

Zbog koncerta Thompsona u Pazinu za 19. prosinca su najavljena dva "antikoncerta", performansi, ali i "društvene igre" poput "Rušenja makete Arene petardama", "Thompsone, ne ljuti se", "Zabijanje mača u srce Istre" i "Utrke na 100 metara s preprekama od partizana", čime organizatori žele pokazati Perkoviću što misle o njemu i njegovima porukama.

Nakon što je Marko Perković početkom mjeseca izgubio spor protiv Grada Pule, policija je zbog ranijih prijetnji "dizanjem Arene u zrak" stavila taj kulturni spomenik pod stalnu zaštitu.

Podsjetimo, 26. studenog je nepoznati muškarac, koji je naveo kako zove iz Splita, revoltiran zabranom koncerta Marka Perkovića Thompsona u pulskoj Areni, poručio je kako će on i crne beretke "dignuti Arenu u zrak".


D.M.
Foto: RegionalExpress/Pixsell

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.