VIDEO Krišto u saboru optužena za mito od 100.000 € pa poludjela. Izbačena iz dvorane

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U relativno mirnoj raspravi zastupnici u ponedjeljak nisu imali prigovore na povećanje plaća sudaca, za koje je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo da stvara kvalitetnije uvjete za učinkovit, kvalitetan i neovisan rad pravosudnih tijela. No ipak je izbio jedan incident s Karolinom Vidović Krišto.  

Izmjenom Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, osnovica za izračun plaće pravosudnih dužnosnika povećava se za dodatnih 11,5 posto. Predlaže se i da pravosudni dužnosnici dobiju pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, godišnju nagradu za uskršnje i božićne blagdane, dar za dijete do 15 godina, regres za godišnji odmor te pravo na sistematski pregled.

"U zadnjih pet godina tri puta smo povećali plaće sucima i državnim odvjetnicima, krajem prošle godine povećali smo i naknade za dežurstva i za upućivanje na rad na druge sudove i ovo je rezultat kontinuiteta unapređenja statusa sudaca i državnih odvjetnika", kazao je Malenica.

Osim toga, dodao je, vlada je donijela i niz zakonskih izmjena koje idu u smjeru efikasnijeg pravosuđa i ubrzavanja rješavanja predmeta.Također se ulaže u pravosudne objekte, imamo investicijski ciklus vrijedan 600 milijuna eura, istaknuo je.   

Krišto krenula o korupciji pa je prozvali da je nudila mito od 100.000 eura

Karolina Vidović Krišto (OIP) predložila je da se donose zakon prema kojem "Plenkovići, Jandrokovići, Milanovići, Šeparovići smiju krasti tako da sve bude transparentno", na što su joj HDZ-ovci uzvratili da "glumi veliku pravednicu, a s druge strane nudi mito od 100 tisuća eura".

Radi se o slučaju iz 2011. o kojem je prije deset dana za Glas Slavonije govorio Mladen Pavić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede. Prisjetio se susreta s Vidović Krišto (OIP) iz 2011. godine, koja je tada bila novinarka HRT-a, a on glasnogovornik vlade. Tvrdi da je došla k njemu u ured u zgradu vlade, što se, dodao je, može potvrditi prema evidenciji iz knjige ulazaka i posjetitelja te da mu je rekla: "Znaš, plaće na HRT-u i nisu neke naročite. Tako ti i ja radim za jedan strani trgovački lanac. Pomažem im u rješavanju i pronalasku lokacija za izgradnju novih dućana... već sam im riješila 5-6 lokacija. Tebe sam trebala da mi pomogneš za jedan novi centar, to ti je u Vukovaru."

Kazao je i da mu je ponudila mito. "Znaš, ako mi to riješiš, tvojih je 100.000 eura... a ako treba i tamo nekomu nešto", tvrdi Pavić da mu je rekla Vidović Krišto te napomenuo da nije odustajala i da mu je poručila da "ipak razmisli". 

Poludjela pa je izbačena iz dvorane

Je li bila u nekom poslovnom ili drugom odnosu sa stranim trgovačkim lancem u Hrvatskoj, lobirala za njih i nudila poslove zastupnicu je u saboru upitao i ministar Malenica. Na sve to Krišto izgubila živce.

"Prestanite se smijati, uništavate državu i kesiti se u saboru, za vas je ljubav krasti hrvatske građane, klevetati i lagati", uzvratila je Vidović Krišto, nakon čega je zaradila tri opomene i mjeru isključenja sa sjednice.

Zastupnici su podržali i izmjene Zakona o sudovima prema kojima će se na posebnoj internetskoj stranici objavljivati sve sudske odluke u kojima se postupak dovršava, posebice uvođenje obveze specijalizacije za suce koji rade na kaznenim djelima nasilja u obitelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.