VIDEO Ljevica Orbanu pjevala Bellu Ciao. Šefica EU parlamenta: Ovo nije Eurovizija

Foto: EPA

Ilegalna migracija dovodi do rasta antisemitizma, nasilja nad ženama i širenja homofobije u Europskoj uniji, rekao je mađarski premijer Viktor Orban pri predstavljanju mađarskog predsjedništva u Europskom parlamentu.

"Europska unija se mora promijeniti i danas vas želim uvjeriti u to", započeo je Orban svoje predstavljanje mađarskog predsjedništva Europskom unijom, koje traje do kraja godine, pa upozorio da je Europa pred "možda najozbiljnijim trenutkom" u svojoj modernoj povijesti. 

Zastupnici ljevice na Orbanov govor su reagirali pjevanjem antifašističke pjesme Bella Ciao, na što je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola reagirala upozorivši da nisu na Euroviziji. 

"Ovo nije Eurovizija. Poštujmo dostojanstvo ovog doma", rekla je šefica EU parlamenta. 

 

U svojem govoru nije spomenuo Ukrajinu

Orban je rekao da su ilegalne migracije velik teret za Europu, pogotovo za države na vanjskim granicama Unije, a kao jedino rješenje predložio je hotspotove izvan europskih granica. "Ilegalna migracija dovodi do antisemitizma, nasilja nad ženama i povećanja homofobije", ustvrdio je mađarski premijer. 

Migrantska kriza ugrožava i šengenski sustav pa Orban predlaže skupove država članica tog prostora slobodne kretnje kako bi se uskladile njihove politike. Mađarski premijer je govorio o ratovima koji prijete Europi na njezinom teritoriju, Bliskom istoku i Africi. 

U svojem govoru nije spomenuo Ukrajinu, osvrnuvši se na tu zemlju tek nakon reakcija parlamentaraca, kazavši da je Europa na putu prema porazu u ratu u Ukrajini i da vodi krivu politiku prema tom sukobu. "Moramo govoriti o primirju i imati drugačiju strategiju ili ćemo svi izgubiti", rekao je. 

Orban je također govorio o europskom gubitku konkurentnosti, onome što smatra nedostacima zelene tranzicije i pretjeranoj regulaciji EU, demografiji, migraciji i proširenju. Govoreći o proširenju, Orban je rekao da se EU mora "usredotočiti na Srbiju" jer bez pridruživanja te zemlje neće biti sigurnosti na zapadnom Balkanu. 

Budimpešta želi biti katalizator promjena

Po pitanju poljoprivrede, Orban smatra da je taj sektor ugrožen klimatskim okolnostima, pretjeranim regulacijama i uvozom iz trećih država, što ugrožava "egzistenciju poljoprivrednika". Mađarski premijer stoga tvrdi da Budimpešta želi biti katalizator "nužnih promjena" u Europi.

"Nismo članica EU zbog onoga što ona jest, nego zbog onoga što može biti", naglasio je Orban pa je dan nakon što je na konferenciji za medije rekao da bi pobjedu Donalda Trumpa na izborima u Sjedinjenim Državama proslavio s "nekoliko boca šampanjaca" zaključio svoj govor s parafrazom njegovog slogana: "Učinimo Europu ponovno velikom". 

Von der Leyen: I dalje postoje oni koji za rat krive žrtve

Nakon Orbana Parlamentu se obratila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Na početku je izrazila solidarnost s Mađarskom zbog nedavnih smrtonosnih poplava, no potom nije štedjela kritike upućene mađarskom čelniku. 

"Ukrajinci ulaze u treću ratnu zimu, a Rusi žele da ona bude najgora dosad. A i dalje postoje oni koji za rat krive žrtve, a ne pokretače invazije. Ne krive Putina i njegovu pohlepu za moć, nego ukrajinsku žeđ za slobodom", rekla je von der Leyen pa pitala bi li Orban krivio Mađare za sovjetsku invaziju 1956. godine. 

"Mi Europljani možemo imati različite povijesti i jezike, ali nema europskog jezika na kojem je mir sinonim za predaju, a suverenitet sinonim za okupaciju", kazala je. Po pitanju migracije kritizirala je Orbanovu tvrdnju da Budimpešta štiti Europu od kriminalaca jer je Mađarska nedavno oslobodila "osuđene krijumčare i trgovce ljudima".

"To nije zaštita Europe, to je slanje svojih problema susjedima", rekla je pa dodala da je Mađarska istovremeno omogućila ruskim državljanima da dobiju dozvolu za boravak na europskom teritoriju, bez dodatnih kontrola, što ugrožava cijeli šengenski prostor, te je dopustila i patrole kineske policije u Mađarskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.