VIDEO Neredi u Dublinu. Bijesna rulja palila strojeve i palete, gađala policajce

Foto: EPA

15 osoba dovedeno je sinoć na Okružni sud u Dublinu zbog nereda koji su izbili tijekom prosvjeda protiv gradnje novog centra za tražitelje azila. Neki prosvjednici zapalili su palete i građevinske strojeve u bivšoj tvornici Crown Paints u sjevernom Dublinu, što je rezultiralo velikim požarom.

Radovi na gradnji novog centra na lokaciji bivše tvornice trebali su započeti kasnije tijekom tjedna. Irski premijer Simon Harris osudio je nerede. Privedene osobe optužene su za prekršaje protiv javnog reda i mira, uključujući nepoštivanje naredbi policije te prijetnje i uvredljivo ponašanje.

15 privedenih pušteno je na slobodu, pod uvjetom da se drže podalje od mjesta nereda. Još četiri privedene osobe trebale bi se danas tijekom jutra pojaviti pred sudom. Više od 200 pripadnika irske policije stiglo je na mjesto nereda, piše BBC.

Ministrica pravosuđa najavila stroge kazne

Oštećena su tri policijska automobila, od kojih je jedan zapaljen, izvijestila je irska televizija RTÉ. Pripadnici policije su koristili suzavac, a više njih ozlijeđeno je u sukobima s prosvjednicima. Bijesna rulja ih je gađala pirotehnikom. Zapaljeni su i madraci. 

Iz policije su priopćili kako su njihovi pripadnici bili "podvrgnuti verbalnom i fizičkom nasilju tijekom dana, što je eskaliralo u kamenje, pirotehniku i druge predmete kojima su gađani". "Zapaljeno je nekoliko požara, a službena vozila policijeozbiljno su oštećena", potvrdio je glasnogovornik.

Povjerenik policijeDrew Harris rekao je da se radilo o teškom danu za njegove kolege. "Vidjeli smo napade na policiju, kaznena djela i ozbiljne javne nemire. Sve će to biti u potpunosti istraženo. Zasad je optuženo 15 osoba, ali bit će podizanja daljnjih optužnica", najavio je. 

Irska ministrica pravosuđa Helen McEntee rekla je da je "zgrožena kriminalnim ponašanjem koje se dogodilo". Dodala je kako će svatko tko je umiješan u nerede biti suočen sa strogom kaznom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.