VIDEO Rus se vozio cestom pa snimio uništenu kolonu ruskih vojnih vozila

Screenshot: X

Analitički projekt DeepState podijelio je snimku na kojoj se vidi uništena kolona vozila ruskih oružanih snaga u selu Žovtneve u Kurskoj oblasti. 

Snimka je snimljena iz automobila, a pretpostavlja se kako je autor snimke ruski građanin koji je prošao cestom na kojoj se sinoć dogodio napad. DeepState navodi kako je uništeno najmanje 14 kamiona u kojima su se nalazili vojnici koje su ruske vlasti poslale da pomognu nakon ukrajinskog upada u Rusiju. 

Još noćas se na ruskim Telegram kanalima pojavila snimka, koju je također snimio vozač tijekom vožnje, a prikazuje velik požar u Rilskom okrugu u Kurskoj oblasti. U ovom okrugu nalazi se selo Žovtneve, udaljeno otprilike 30 kilometara od ukrajinske granice. 

Nexta piše kako je Rusija možda izgubila gotovo 500 vojnika u noćnom udaru. Procjenjuje se kako svaki od kamiona može prevesti do 35 potpuno opremljenih vojnih osoba, a s obzirom na to da se na snimci vidi 14 uništenih vozila, to dovodi do brojke od 490 vojnika. Ovo bi mogao biti jedan od najvećih pojedinačnih gubitaka za rusku vojsku od početka rata.

Ukrajinska strana nije službeno komentirala događaje

Podsjetimo, Rusi su prije tri dana izvijestili o pokušajima Ukrajine da zauzme područja u Kurskoj oblasti. Narednog dana su ruski propagandisti i vojni blogeri priznali kako su ukrajinski vojnici uspostavili položaje u graničnom pojasu. Ruski predsjednik Vladimir Putin je ukrajinsku operaciju nazvao "provokacijom". 

Ukrajinska strana nije službeno komentirala događaje u Kurskoj oblasti. Drugog dana nakon prelaska granice, u Kurskoj oblasti je uvedeno izvanredno stanje. Djelatnici Instituta za proučavanje rata (ISW), nakon analize prikupljenih podataka, priopćili su kako su ukrajinski vojnici napredovali do 10 kilometara duboko u ruski teritorij. 

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je da Sjedinjene Države nisu primile nikakva upozorenja od Ukrajine o bilo kakvim operacijama u ruskoj oblasti. Dodao je da "nema ničeg neobičnog u tome što ih Ukrajina ne informira o svojoj točnoj taktici prije nego što je provede".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.