VIDEO Objavljeni turistički rezultati: Špica sezone ista kao lani, velik pad Talijana

Foto: Index

U Ministarstvu turizma predstavljeni su turistički rezultati za prvih osam mjeseci ove godine.

Predstavljene su i aktualne i buduće aktivnosti u sklopu, kako je navedeno, provedbe reforme upravljanja razvojem turizma.

Rezultate i aktivnosti predstavili su ministar turizma i sporta Tonči Glavina i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

UŽIVO ministar turizma i sporta Tonči Glavina i direktor HTZ-a Kristijan Stančić predstavljaju rezultate turističke sezone

Posted by Index.hr on Monday, September 9, 2024

Zahvaljujući predsezoni, imamo rast dolazaka, broj noćenja na razini prošle godine

"U predsezoni smo imali 8 posto rast dolazaka", rekao je ministar Glavina. Dodao je kako je u prvih osam mjeseci 4 posto više dolazaka i 1 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

"U sedmom i osmom mjesecu smo imali rast dolazaka od 1 posto. Broj noćenja je u srpnju i kolovozu isti kao lani", rekao je ministar turizma. 

U kolovozu je bilo 265.000 turista više nego lani u istom mjesecu, pa je, uz pad iz srpnja od 155.000, rezultat špice sezone plus od 110.000 turista, dok je broj noćenja u udarna dva mjeseca na razini prošle godine. 

Preko 5.44 milijarde eura potrošnje

"Imamo preko 5.44 milijarde eura potrošnje, fiskaliziranog prometa. To je 11.55 posto više nego lani. Računa je 5.5 posto više nego lani", kazao je.

"U sezoni više nema prostora za rast"

Glavina je rekao i kako u sezoni više nema prostora za rast. 

Šef Hrvatske turističke zajednice Staničić prezentira podatke o top deset zemalja kad je riječ o strukturi gostiju.

Najbrojniji turisti u Hrvatskoj su Nijemci, no ove godine ih je manje nego lani. Pad broja dolazaka Nijemaca je 4 posto, a broj njihovih noćenja je u padu 6 posto. Staničić, međutim, naglašava da se svejedno radi o rastu u odnosu na 2019. - 6 posto u broju dolazaka i pet posto u broju noćenja.

Pad broja Nijemaca u odnosu na lani, ogroman pad Talijana u odnosu na 2019. 

Nakon Nijemaca, po broju noćenja slijede Hrvati pa Slovenci. U top 5 su još Austrijanci i Poljaci. 

Veliki pad je s Talijanima. Ove sezone je 5 posto manje dolazaka i 7 posto manje noćenja Talijana u odnosu na lani, a u odnosu na 2019. pad je ogroman - 23 posto u dolascima i 28 posto u broju noćenja.  

"Prostora za povećanje još ima u predsezoni", rekao je Staničić. 

Pogledajte i top 10 destinacija. 

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.