VIDEO Objavljeno tko će i koliko plaćati novi porez

Foto: Karlo Klasić/Index

PLENKOVIĆ je najavio da se uvodi porez na ekstraprofit. Detalje o tome javnosti je objavio ministar financija Marko Primorac.

Primorac predstavlja dobit na esktraprofit

Primorac predstavlja dobit na esktraprofit

Objavljuje Index Vijesti u Četvrtak, 17. studenoga 2022.

 

Tko će plaćati?

"Cilj nije kažnjavati poduzetnike, utvrđivati dobit za koju vlada smatra da bi bila realna, cilj je u ovim okolnostima kad solidarnost treba doći do izražaja, svatko od nas treba dati svoj doprinos. Ne mislim samo na poduzetnike, mislim i na građane koji su pomogli plaćaju PDV. I oni najranjiviji pune državni proračun. Smatram da je opravdano i pravedno što će se oporezivati najveći porezni obveznici", rekao je Primorac.

"Oni čiji je prihod bio veći od 300 milijuna kuna plaćat će ekstraprofit ako imaju dobit veću od 20 posto od prosjeka. Imat će stopu od 18 posto poreza na dobit dakle, te dodatan porez koji će ovisiti o razini profita u 2022., a plaćat će oni čija će dobit biti iznad razine od 20 posto od prosjeka u zadnje 4 godine. Npr., ako je nekome dobit rasla sto posto u odnosu zadnje 4 godine, njemu će efektivna porezna stopa biti oko 30 posto poreznog opterećenja po novom izračunu", opisao je Primorac.

Tiče se svih poduzetnika, a ne samo energetskog sektora dodao je i rekao da očekuje da bi ukupan porezni prihod bio 2 milijarde kuna, a novi porez plaćalo bi oko 200 najvećih firmi. "To je procjena temeljem podataka za 2021. Što će biti za 2022., vidjet ćemo"; rekao je.

"Mi ćemo ih koristiti isključivo da pomognemo najugroženijima, a ne za punjenje državnog proračuna.

To je jednokratan porez za 2022. godinu", rekao je Primorac.

Kasnije je na pitanje novinara rekao da se pod najugroženijima misli na skupine umirovljenika s najnižim primanjima, onima koji imaju minimalnu zajamčenu nakndanu, ljudima koji primaju dječji doplatak: "Znači, mjere pomoći tim ljudima bi bile".

Prijedlogom zakona su predviđeni i određeni odbici, pa tako ako je neki poduzetnik ostvario prihod i dobit prodajom materijalne ili nematerijalne imovine, taj mu se dio neće oporezovati, rekao je Primorac.

 

Slijedila su pitanja novinara

Ako netko ima dobit, ako je preraspodijeli za pokrivanje gubitaka prethodnog razdoblja, onda ne plaća porez?

Mi smo razmišljali o tome. Utvrdili samo da su dvije godine bile lošije, dvije godine bolje, prosjek bi trebao biti ujednačen. I EU je donijela propis o solidarnom doprinosu, mi smo uzeli njihove kriterije, ali i primijenili najnižu stopu od 33 posto kako bismo izravno primijenili njihovu uredbu.

Sektori koji bi bili pogođeni ovim porezom, utvrdili smo da bi to bila prerađivačka industrija, trgovina, građevinarstvo i financije dominantno. Ima tu i tamo i netko iz drugih sektora. Turizam u 2021. nije bio dominantan, ali vidjet ćemo što će biti u 2022.

Hoće li biti ugrožene investicije idućih godina radi tog poreza?

Mislim da nitko u ovim trenucima ne bi trebao stavljati buduće investicije, odnosno održavanje razine svoje EBIDE prije zaštite onih koji su najranjiviji. Meni je jako žao, ali mi mislimo da je ovo što radimo ispravno.

Neki kažu da vi kažnjavate inovativne? Što je inovativno u dućanima, građevini?

Ja sam vam rekao da smo dugo razmišljali o tome, jako je teško arbitrirati oko toga što je inovativno i kako je netko došao do velikih profita. Očito je da je došlo do značajnog porasta cijena u trgovini, imate sektor građevine, došlo je do porasta cijena zbog poremećaja u lancima, te su se cijene konačno smanjile, ali u Hrvatskoj nije došlo do pada cijena u konačnom proizvodu.

Mi smo kao država pomagali svim subjektima, snižavali smo PDV, stvarali smo okruženje za sve poduzetnike i omogućavamo im razvoj, svim našim naporima, od uvođenja eura do pristupanja Schengenu, poduzetnici mogu biti uvjereni da je ova vlada predana stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike. Nitko nam ne može govoriti da smo protiv poduzetnika.

Jeste li sigurni da će se izglasati taj porez? Da ide od 1. siječnja?

Mi smo imali niz razgovora s pojedincima unutar HDZ-a i s koalicijskim partnerima i svi su podržali ovaj prijedlog koji upućujemo u javno savjetovanje, ja sumnjam da bi bilo tko imao išta protiv ovakvog poreza.

Dakle, obveznik plati prvo 18 posto na cijeli iznos, i onda 33 posto na onaj iznos koji je veći od 20 posto od prosječne razine?

Tako je.

Što će biti sa zamrzavanjem cijena namirnica?

Mjera je iz resora Filipovića. On je predstavio analizu, prati razvoj događaja i vidjet će što će biti s tim. Ja nemam ništa protiv da se nastavi.

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.