VIDEO Performans pred hotelom Dubrovnik zbog skupa Željke Markić

Foto: Index

U hotelu Dubrovnik u Zagrebu održava se konferencija Vision Networka, koji se smatra jednom od najmoćnijih lobističkih mreža ultrakonzervativnih organizacija. Domaćin ove trodnevne konferencije, koja je počela jučer, prema svemu sudeći je Željka Markić, čelnica udruge U ime obitelji.

>>Željka Markić u Zagrebu okuplja moćne katoličke radikale

Zbog toga je danas ispred hotela Arijana Lekić Fridrih iz udruge Domino i Ženske mreže Hrvatske postavila instalaciju. U izjavi za Index je objasnila što njezina instalacija predstavlja te da je napravila performans pred hotelom jer ljudi sa skupa žele progurati ideju zabrane pobačaja.

"Oni žele ugroziti ženska prava. Bez obzira na to što oni nas uvijek na neki način targetiraju kao ljude koji ne vole domovinu, koji nisu za dom, koji nisu za obitelj - mi nikada nismo rekli da nismo ni za jednu od tih stvari. Ali ono za što definitivno jesmo jest pravo na izbor. Politike koje se tu promišljaju kako bi se prelile na Hrvatsku neće proći.

 

Mi imamo jako dugu povijest za koju su se borile ne samo naše bake i majke nego i naši djedovi i očevi. Oni žele ukinuti naša prava. U Hrvatskoj to neće proći. S ovog mjesta poručujem neka probaju s obzirom na to da sam vidjela da je jedna od njihovih tema i zabrana pobačaja. Ova simbolička instalacija zapravo predstavlja kako se ti ilegalni pobačaji zapravo rade. A rade se dan danas i u dijelovima Hrvatske", rekla je Lekić Fridrih za Index.

Izbori u EU i transrodne osobe teme razgovora ultrakonzervativaca

Vision Network, koji okuplja katoličke radikale, prema medijskim napisima, nastao je iz javno prokazane Agende Europa, o kojoj je Index već pisao. Oni se zalažu za tradicionalne vrijednosti s naglaskom na zaštitu vjere te obitelj s majkom, ocem i djetetom kao temeljne jedinice društva. Zalažu se protiv pobačaja i kontracepcije, ali i protiv prava LGBT zajednice. 

Kako stoji na službenim stranicama Vision Networka, roditelji bi trebali biti primarni odgojitelji svoje djece te bi država trebala ne samo to poštovati nego i aktivno promicati slobodu obrazovanja roditelja, uključujući pitanja spolnog obrazovanja. 

Naime, pripadnici Vision Networka smatraju da bi država morala biti neutralna u pogledu moralnih vrijednosti ili vjerskih uvjerenja koje se uče u obitelji.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.