Plenković o kontrolama na granicama: Slovenija se mora s nama konzultirati

Foto: Hina

NA SJEDNICI vlade Plenković je komentirao i kontrole na granicama između Hrvatske i Slovenije koje je najavila Slovenija. Kaže da to nije novitet i da kontrolu ima već devet zemalja unutar EU. 

„Jedna od posljedica ove situacije na Bliskom istoku, nakon napada Hamasa”, rekao je Plenković na sjednici vlade, "odluka je pojedinih država Europske unije da zbog prijetnji terorizma i pitanja nacionalne sigurnosti dodatno poduzimaju mjere poput ovih koje su najavile Italija i Slovenija", komentirao je Plenković tek na kraju uvodnog obraćanja.

Kao dvije najvažnije teme naveo je svinjsku kugu te nove zakone za osobe s invaliditetom. Prije Slovenije, komentirao je i posjet južnokorejskog premijera.

Plenković je rekao da je razgovarao jučer o toj temi sa slovenskim kolegom Robertom Golobom, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sa svojim kolegom Boštjanom Poklukarom. U planu je i skori susret ministara Hrvatske, Slovenije i Italije. 

"Odluka Italije na snagu stupa za dva dana"

"Jedna od posljedica je odluka pojedinih država članica da zbog prijetnji terorizma dodatno poduzimaju mjere poput ovih koje je najavila Italija Sloveniji, a i mjera koje je Slovenija najavila Hrvatskoj. Italija će prema Sloveniji uvesti strože kontrole. I Slovenija će isto prema Hrvatskoj.

Ja sam razgovarao jučer s Golobom, jutros je naš ministar Radman razgovarao sa slovenskim kolegom. Italija je jučer obavijestila Sloveniju o privremenom režimu kontrola na granici. Odluka Italije bi trebala stupiti na snagu 21.10. i to na rok od 10 dana.

Privremeno uvođenje kontrole moguće je ako se na području pojavi ozbiljna prijetnja. Granične kontrole mogu se uspostaviti jednostrano. Nadzor na unutarnjim granicama primjenjuje 9 članica. Mjere koje su u fazi poduzimanja pokrenule Italija i Slovenija su već vidljive u 9 zemalja, članicama Schengenskog prostora.

 

"Pozorno pratimo sigurnosnu situaciju u zemlji"

Podsjećam da i mi pozorno pratimo cijelu sigurnosnu situaciju u zemlji u ovako promijenjenim okolnostima. Hrvatska i Slovenija imaju zajednički cilj, naših 6500 tisuća policajaca brinu o sigurnosti hrvatskih građana. Zahvaljujući našem angažmanu spriječen je još veći broj ulazaka.

Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog promjena i procjena o sigurnosnim prijetnjama. Ovo je privremeno, ovo je iznimka i samo posljednja mjera koja je u strogim uvjetima provodiva. Članice trebaju procijeniti i obrazložiti kako će to smanjiti migracije i kako će to smanjiti terorističku prijetnju. Država članica se treba konzultirati sa susjednim državama na koje se ta odluka odnosi.

Naš ministar će danas razgovarati i s talijanskim kolegom. Uskoro će se sastati i sva tri ministra zajedno (hrvatski, talijanski i slovenski) i razgovarati.

U odgovoru na cijelu migrantsku krizu, ključna su tri temeljna načela. Ključ je zaštititi vanjske granice EU, Hrvatska štiti vanjske granice, naš je cilj da vrlo skoro i BiH sklopi dogovor s Frontexom, kako bi pomogli kontrolirati cijelu situaciju", rekao je Plenković.

Premijer nakon sjednice putuje u Sarajevo, a uoči tog puta rekao je kako je cilj da Bosna i Hercegovina, kao i druge države u regiji koje nisu članice Europske unije, uskoro sklope ugovor s Frontexom kako bi ta europska agencija pomogla da se suzbijaju nezakonite migracije na njezinom teritoriju. 

O svinjskoj kugi

Imali smo u utorak važan sastanak oko afričke svinjske kuge.Tu smo uz zastupljenost znanstvene i stručne zajednice ponovili što radimo od početka izbijanja svinjske kuge u cilju zaštite svinjskog fonda. Za javnost, a osobite za ljude u Slavoniji: ne postoji cjepivo ni lijek za svinjsku kugu. Da postoji bilo gdje u svijetu, nabavili bismo ga. Trenutno je ASK u Grčkoj, Bugarskoj, BiH... Nije samo kod nas. Dosad je eutanazirano oko 26 tisuća svinja, to je oko 2 i pol posto ukupnog broja svinja u Hrvatskoj. Dosad smo donijeli mjere u iznosu oko 30 milijuna eura za naše svinjogojce, i donosit ćemo ih još da se naši svinjogojci što brže oporave. U svakom slučaju, puna podrška ministrici Vučković.

O osobama s invaliditetom

Ovo je druga važna tema. Predstavili smo dva važna zakona. Cilj zakona je da jedan stupi na snagu 1. siječnja, a drugi 1. ožujka. Zakon o inkluzivnom zadatku naišao je na pozitivnu reakciju svih udruga. On uključuje puno naknada, provodit će se samo jedno vještačenje. Pravo na doplatak odsad će imati veći broj korisnika, a sve je povećanje sredstava u proračunu za skoro 100 posto. To je ogroman iskorak. Kada je riječ od dječjem doplatku, broj korisnika podiže se na 271 tisuću obitelji sa 100 i nešto. A umjesto 247 tisuća djece koristit će ga 511 tisuća djece.

Posjet Delnicama

Važan je bio i posjet Delnicama. Zahvaljujem ministru Erliću...

O međunarodnim aktivnostima

Sastanak s južnokorejskim premijer koji je posjetio Hrvatsku, sastanak Berlinskog procesa u Tirani...

Tema Bliskog istoka je bila itekako važna na raspravi izvanrednog sastanka Europskog vijeća koji se održao neki dan. Situacija u Belgiji izazvala je ogromnu zabrinutost kod niza kolega u članicama EU, gdje su pitanja sigurnosti dignuta na visoku razinu.

Live stream sjednice mogli ste pratiti na Indexu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.